Овогодишња бициклистичка "Трка кроз Србију", 59. по реду, биће вожена од 29. јула до 2. августа, уз учешће 150 бициклиста из 30 земаља, саопштили су организатори.

Трка ће имати три етапе и две полуетапе, а домаћини ће бити Источно Сарајево, одакле трка и почиње, Јахорина, Пале, Прибој, Златибор односно Чајетина, потом Мионица, Београд и Пожаревац где је и циљ трке, речено је на конференцији за новинаре.

Овогодишња трка је посвећена јубилеју, 80 година од прве трке кроз Србију, која је вожена 1939. године, а чији је покровитељ био Петар II Kарађорђевић.

Директор "Трке кроз Србију" Владимир Kуваља рекао је да ће ове године први пут старт трке бити у другој земљи, односно у Републици Српској, чиме се, како је истакао, потврђују добри односи Србије и Републике Српске.

- Овогодишње издање почиње 30. јула из Источног Сарајева, кружном трком дугом 80 километара, да би сутрадан трка почела на Јахорини, преко Пала и Рогатице до Прибоја у дужини од 150 километара - рекао је он.

Kуваља је навео да ће наредног дана, следећа етапа почети на Златибору где ће се возити кружна трка, како би се популаризовала та планина као туристичка дестинација.

Kако је прецизирао, тог дана поподне ће се бициклистички караван преселити у Мионицу, где ће се возити кружна трка у дужини од 90 километара, а сутрадан се последња етапа, преко Београда, вози до Пожаревца.

- Трка има велики спортски значај, јер је у светском бициклистичком календару и сви такмичари који наступају, могу да освоје бодове неопходне за квалификације за Олимпијске игре у Токију наредне године - казао је председник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић.

Додао је да трка, која је једна од најстаријих манифестација на Западном Балкану, има и туристички значај, јер пролази кроз најлепше пределе Србије.

Помоћник министра омладине и спорта Србије Дарко Удовичић казао је да Министарство и ове године помаже "Трку кроз Србију", наводећи да ће тако бити и у будуће.

Трка, како је додао, поред спортског, представља и значајну туристичку промоцију Србије, као и промоцију сарадње Србије и Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је задовољство што се наставља сарадња бициклистичких савеза Србије и Републике Српске, као и што ће први пут трка стартовати изван Србије, баш из његовог града.

Према његовим речима, такав старт није необичан у бициклизму, јер и друге велике бициклистичке трке, као што су Тур де Франс (Тоур де Франце) или Ђиро ди Италија (Гиро д'Италиа), такође понекад започињу у другим земљама или бициклисти возе поједине етапе кроз друге државе.

Он је позвао све грађане Источног Сарајева да дођу на свечано отварање "Трке кроз Србију" 29. јула у 18.00 сати.

Помоћница председника Општине Чајетина Марија Јеремић казала је да је након 2008. године та локална самоуправа поново на мапи "Трке кроз Србију", која има дугу традицију.

- И Општина Чајетина и Златибор познати су по неговању традиционалних вредности, што доказује и чињеница да се ове године обележава 126 година од организованог бављења туризмом. Једна од најпосећенијих планина у Србији сигурно ће спремно дочекати караван бициклиста - рекла је она и подсетила да је Чајетина уложила много средстава у у развој спортске инфраструктуре, а да се на Златибору годинама припремају разни спортски тимови из земље и иностранства.