"ОТПИСАНИ" су исписали нове странице српског рукомета. Пласманом на Европски шампионат, који ће бити одржан наредног јануара у Аустрији, Норвешкој и Шведској, изабраници Ненада Перуничића су, како је селектор оценио, направили успех. У недељу увече, у одлучујућем дуелу уз сјајну подршку публике и беспрекорну организацију "Спенса", "орлови" су надиграли Швајцарску (32:31) и оверили визу.

- То је њихова заслуга, тих сјајних момака - каже селектор Перуничић. - Огроман успех је када се освоји медаља, а пласман на ЕП, с обзиром на то шта нам се све издешавало, од оспоравања и чињенице да никад нисмо били комплетни, је успех. Тежак пут смо прешли, много негативног упућено је момцима који би тек требало да јуре трофеје. Имали смо сјајну генерацију, а сада долазе неки нови клинци и потребно им је време. Носили су велики терет и само злонамерни то не виде.

Селектор је у више наврата у први план истицао да је поносан на играче и тимски дух који негују.

ШЕСТ ЕКИПА БИВШЕ СФРЈ НА ЕП КУРИОЗИТЕТ је да ће свих шест република из бивше СФРЈ играти на ЕП у рукомету! Као победнице група: Хрватска, Словенија и Северна Македонија, Црна Гора као друга, а као две од четири најбоље треће: Србија и БиХ.

- Они бескрајно воле Србију, с поносом играју за грб и пуно ми је срце због њих. Тек смо завршили овај део, пред нама је време за анализе и разговоре, а свако има своју важну улогу у репрезентацији.

Када говори о евентуалним променама, Перуничић наглашава да сваки тим тражи надоградњу, како он доживљава, у виду још млађих играча.

- Од првог окупљања правимо систем јединства. Култ репрезентације се ствара од најмлађих и много посла на том пољу смо урадили, јер водимо рачуна о свим стварима. Јуниори су на ширем списку А селекције и много је важно што су се у Новом Саду окупиле све селекције, што се није десило дуги низ година.

Чињеницу да су се на ЕП пласирале све земље бивше Југославије, Перуничић коментарише као талентовано подручје за рукомет.

- Увек је тако и било, још од старе Југославије. Ми имамо потенцијал и само још више талената да имамо, да буде масовније. Јер, клинци воле успех, нешто видљиво - закључио је Перуничић.

ЖРЕБ 28. ЈУНА У БЕЧУ

ПОЗНАТИ су сви учесници ЕП 2020 (9-26. јануар). То су три домаћина: Шведска, Аустрија и Норвешка, као и Шпанија, шампион ЕП 2018. Као први и други у квалификацијама: Немачка, Пољска, Хрватска, Швајцарска, Северна Македонија, Исланд, Словенија, Летонија, Чешка, Белорусија, Француска, Португал, Мађарска, Русија, Данска и Црна Гора, и као најбољи трећи: Србија, БиХ, Холандија и Украјина.

Жреб група на ЕП биће 28. јуна у Бечу.