ЉУБОМИР Обрадовић је поносан на своје рукометашице и сматра да заслужују далеко већу пажњу јавности. Даме су се на ефектан начин пласирале на СП од 30. новембра до 15. децембра ове године у Јапану, пошто су у баражу преслишале Пољакиње. Сада желе да буду међу седам селекција, које ће играти квалификације за Олимпијске игре 2020. у Токију.

- О томе колико можемо на СП моћи ћу да говорим после жреба, 21. јуна. Тек када добијемо групу, када видимо с ким се укрштамо знаћемо какве су нам реалне шансе - наглашава, за "Новости", селектор Љубомир Обрадовић.

Девојке су у баражу били импресивне против Пољакиња. Одувале су их у Зрењанину, а у Лубину су доминирале све до 58 минута, када су домаћим играчицама допустиле да направе преокрет за утешну победу.

ПРОБЛЕМ СУ КРАТКЕ ПРИПРЕМЕ ХРАБРИ што су девојке веома мотивисане да изборе Олимпијске игре, на којима је женска селекција последњи пут учествовала још 1988. у Селу, тада као СФРЈ. - То је природно. Само, много услова мора да се испуни. Највећи проблем су кратке припреме. Потребно је да се освеже, а потом да се привикну на систем у репрезентацији, који се разликује од клупског. У Јапану морају да се адапитрају и на суђење, јер правду не деле само европски арбитри - каже Обрадовић.

- Пољска је веома озбиљна репрезентације. Ми смо такав народ, када неког победимо одмах га доживаљамо на другачији начин. Тако је било и прошле године када су мушкарци елиминисали Португалију. А ти исти Португалци су недавно победили Француску - подвлачи Обрадовић.

Трофејни кормилар није разочаран што су рукометашице у Лубину испустиле победу:

- Могли смо и у другој утакмици да контролишемо резултат до краја. Али, одлучио сам да пружим прилику свим девојкама, јер су оне то својим односом према репрезентацији заслужили. Уосталом, најбитније је било да се пласирамо на СП.

Мада је СП врхунац сезоне, Обрадовић никако не жели да занемари ни друге испите:

- Нас пре Јапана у септембру очекују квалификације за ЕП, тако да не смемо да заборавимо и те како битне дуеле са Швајцарском и Словачком. На то сада морамо да будемо фокусирани.

Обрадовић не крије да би волео да има дуже припреме и зато сматра да је неопходно да направе добар календар:

- Одавно се залажем за "Трофеј Србије". Такав турнир би нам много значио. Видимо да је систем такмичења на СП веома тежак и компликован. За то морамо добро да се спремимо. Али, ја сам вечити оптимиста. Најважније је да девојке буду здраве, да коначно заиграмо у најјачем саставу.

Рукометашице су избориле осмо велико такмичење заредом. Али, Обрадовић истиче да се тај успех мало ко примећује:

- Девојке заслужују далеко бољи третман. Иду редовно на велика такмичења, и оне се, као и други спортисти боре за државни грб. Покушаћемо да остваримо што бољи резултат. Само, моје искуство говори да богати остају горе.