СЕБАСТИЈАН Сабо је од данас и званично члан мађарске пливачке репрезентације. Светска федерација (ФИНА) дозволила је "лептиру" из Сенте да промени спортско држављанство, тако да ће моћи да конкурише за састав своје нове селекције за СП у јужнокорејском Гвангџуу од 15. до 28. јула. Вест о ангажовању нашег некадашњег репрезентативца саопштио је и ПС Мађарске.


Освајач бронзане медаље на 50 м лептир у малим базенима на ЕП 2017. у Копенхагену је папире добио експресно, за само три недеље. Сабо (23) је крајем марта у Дебрецину на 100 м лептир (51.14) испунио А норму за ОИ у Токију 2020, а на дупло краћој деоници има тренутно четврто време на свету - 22,99. Почетком маја обавестио је ПСС да жели да плива за Мађарску.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДО СВЕТСКЕ ЕЛИТЕ ИЗ ТРОШНОГ БАЗЕНА: Сабо на импресиван начин обезбедио учешће на ОИ


- Одличан однос између ФИНА и Мађарског савеза помогао је да Сабо брзо добије дозволу да наступа за нас - нагласио је за сајт musz.hu председник ПС Мађарске Шандор Владар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сабо изборио олимпијску норму за Србију, па поднео захтев да се такмичи под заставом Мађарске!


ФИНА је обавестила и ПС Србије, који није могао да спречи прелазак Саба у Мађарску. Из ПСС су могли само да потврде да Себастијан није пливао за репрезентацију Србије од 2017.


- У овом тренутку знамо да може да наступа за Мађарску на такмичењима која су у ингеренцији Светске федерације - подвукла је директорка ПСС Милена Нешковић.


СРЕЋАН САМ

НАШ некадашњи репрезентативац је за сајт ПС Мађарске рекао:

- Знам да је ово осетљиво питање, али мислим да сам донео добру одлуку. Срећан сам.