Министар омладине и спорта Вања Удовичић доделио је данас у Kомбанк дворани уговоре о стипендирању врхунским спортистима и стипендистима Фонда за младе таленте са Универзитета у Београду, Универзитета уметности у Београду, Универзитета одбране и Kриминалистичко-полицијске академије у Београду.

Од 2014. године Фонд за младе таленте Републике Србије "Доситеј" доделио је 3.514 стипендија студентима завршне године основних и мастер академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија, а које имају седиште у Београду.

Удовичић је, уз честитке младим студентима и спортистима, истакао да су стипендије један од најважнијих показатеља старања државе о младима.

- Поносни смо што улажемо у наше младе, нашу најсветлију садашњост и будућност. У данашњем свету знање је моћ и зато путем стипендија које смо данас доделили настојимо да омогућимо што већем броју младих да стичу разноврсна знања како би били још конкурентнији на тржишту рада, као и да се додатно стручно усавршавају и развијају као личности које ће постати носећи стуб нашег друштва. И ове године смо повећали број стипендија за студије у Републици Србији на садашњих 1.360, таквим одлукама желимо да покажемо да држава брине о младим талентима и успешним спортистима и тиме правилно и правовремено улаже у своју будућност - изјавио је Удовичић.

У претходних пет година, на иницијативу министра омладине и спорта који је уједно и председника Фонда, повећан је број стипендиста који студирају у Републици Србији са 1.000 на 1.360, а износ стипендија са 25.000 на 30.000 динара.

По Kонкурсу за стипендирање најбољих студената за школску 2018/19. годину, Фонд је доделио 588 стипендија студентима са високошколских установа са седиштем у Београд.

- Желео бих овом приликом да поновим да стипендије имају практичан значај за сваког појединца који их заслужи, али шаљу и једну ширу, још важнију поруку нашем друштву, а то је да се у Србији цене и вреднују знање и марљив рад, као и да ће посвећеност правим циљевима увек бити адекватно награђена - нагласио је он.

Министарство омладине и спорта додељује и стипендије за спортско усавршавање врхунским спортистима аматерима, у три категорије. У периоду од 2016. до 2019. додељено је 1673 спортских стипендија.

Ове године, за носиоце спортских стипендија Министарства предложено је укупно 415 спортиста из 56 националних гранских спортских савеза на основу остварених резултата у прошлој години.

Захваљујући редовном финансирању и омогућавању адекватних припрема и учешћа на такмичењима министарство је обезбедило услове нашим спортистима који су у периоду од 2014. до 2018. године освојили рекордни боја медаља – више од 4.000, од чега 183 у олимпијским и параолимпијским спортовима.

- Одувек смо били земља спорта и наша је обавеза да ту традицију наставимо да негујемо како бисмо заједно остваривали врхунске резултате, али и промовисали спорт међу свим генерацијама као најефектнији начин за вођење здравог живота. Са поносом желим да напоменем да је Министарство у најкраћем року исплаћивало награде за све освојене медаље, национална признања, стипендије и програме националних савеза, што ћемо чинити и убудуће - закључио је Удовичић.