СЕБАСТИЈАН Сабо жели да плива за Мађарску. Несуђени наследник Милорада Чавића, који тренутно на 100 м лептир има други резултат на свету (51,14) затражио је исписницу од Пливачког савеза Србије, како би му Светска федерација (ФИНА) дозволила да промени спортско држављанство. Сабо, који има двојно држављанство, средином марта је на првенству Мађарске у Дебрецину испунио норму за Олимпијске игре у Токију, али највероватније неће бранити боје наше земље.

Освајач бронзе на 50 м лептир на ЕП у малим базенима 16. децембра 2017. у Копенхагену од септембра прошле године живи у Ђеру, а како у 2018. није наступао за нашу репрезентацију испуњава услове да ФИНА усвоји његов захтев.

- Контактираћемо још једном са Себастијаном и видети са њим шта то треба да урадимо да би остао са нама. Али, лично мислим да је одлука дефинитивна, да постоје мале шансе да се предомисли. Он ми је послао мејл са званичним захтевом да му ПСС дозволи да промени федерацију, како би добио и спортско држављанство. Пре две недеље ишао сам код њега у Ђер и схватио да се на овај потез није одлучио само из спортских разлога, него да намерава да остане у Мађарској и када заврши каријеру - каже председник ПСС Борис Дробац.

Мађарска је једна од велесила у светском пливању, улаже много више од Србије, спортисти мисле само на базен... Ипак, Дробац сматра да можда није све изгубљено:
СЕБАСТИЈАН: ЈОШ НИЈЕ ЗВАНИЧНОСЈАЈНИ пливач рођен је 11. марта 1996. у Франкфурту, а родитељи су му се после 10 месеци вратили у Сенту, где је почео да тренира пливање. Једно време је тренирао и ватерполо, а пливању се вратио са 18 година. Експлодирао је пре две године...
- Не могу да коментаришем. Још није донета званична одлука, тако да још није дефинитивно - било је све што је хтео званично да каже Сабо за "Новости".

- Постоји танка нада. Себастијан је недавно пливао за Сенту на првенству Србије и то може да буде зачкољица због које можда не добије дозволу од ФИНА. Само, ми му не замерамо, није направио никакав прекршај у нашој организацији, а јасно је да не можемо да се меримо са Мађарима, јер су далеко испред нас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДО СВЕТСКЕ ЕЛИТЕ ИЗ ТРОШНОГ БАЗЕНА: Сабо на импресиван начин обезбедио учешће на ОИ

За ПСС је проблем то што ће, ако Сабо дефинитивно оде, штафета на 4х100 метара имати мале шансе да се пласира на ОИ у Токију. Стјепановић, Николић и Барна су са Бобаром или Аћином бар за секунду спорији него са Сабом. А неопходно је да и двојица чланова штафете имају "А" олимпијску норму.


- Штета за штафету. Сада чекамо да се Силађију и Цреваревој са "А" нормом придружи и Стјепановић - каже Дробац.

Уколико добије дозволу, Сабо неће бити први српски спортиста који ће бранити боје Мађарске. Најпознатија је кајакашица Наташа Душев Јанић, која је на ОИ, СП и ЕП освојила чак 49 медаља!

ОКС: ОДЛУКА ПОСЛЕ САСТАНКА
ОЛИМПИЈСКИ комитет Србије се огласио саопштењем у којем најављује састанак са Себастијаном Сабом:

- ПС Србије је обавестио ОКС да је Себастијан Сабо у току прошле недеље званично мејлом исказао жељу да настави да се у будућности такмичи за Мађарску. ОКС је у контакту са Себастијановим тренером и са Пливачким савезом Србије, а са спортистом и његовим тренером у наредним данима ће бити уприличен састанак на којем ће у директном разговору представници ОКС бити упознати са његовим плановима. Након тога и разговора са Сабом, ОКС ће бити у позицији да да даљи коментар на ову тему.