СУНЦЕ данас није изашло да огреје учеснике 32. Београдског маратона, али тмуран и облачан дан није утицао на сјајно расположење у нашем главном граду. Сијали су од среће сви који су били део спектакла, небитно да ли у улози тркача, шетача, подршке, публике, организатора... Са најлепшим успоменама Србију ће, ипак, напустити маратонци из Кеније, јер је победа завршила у њиховим рукама. Победничко место на постољу заузели су у мушкој конкуренцији Ајзак Кипроп Руто, који је дистанцу од 42 км прешао с временом 2:16,54 (рекорд стазе), а код жена његова сународница Џудит Џептум Корир (2:45,04). Тријумф на дупло краћој трци остварили су Џош Кипруто (Кенија) - 1:07,12 и Матеа Парлов (Хрватска) – 1:14,33.


- Добро се осећам због победе. Уживао сам у трци и у погледу на Београд, свиђа ми се град - изнео је прве утиске победник Кипроп Руто. - Ово је мој најбољи маратон.

Они храбрији Београђани били су данас у тркачкој опреми, спремни за велики изазов и борбу са самим собом. Док су они други, изашли на улице са жељом да пруже подршку члановима породице, пријатељима, случајним пролазницима... Баш та помоћ суграђана догурала је нашу представницу до победничког постоља на трци од 42 км. У питању је Невена Јовановић, која је била трећепласирана са временом 3:00.37. Пре ње је кроз циљ прошла Росина Џепкосгеи Кибоино из Кеније (2:46,09).

- Бавим се тотално другим послом, ово ми је хоби и уживам у њему - одушевила је Невена Јовановић све присутне. - У данашњој трци сам прва Српкиња која је прошла кроз циљ, испред мене су две Кенијке. Од почетка сам кренула лаганије, нисам ишла на максимум.


Џудит Џептум Корир Фото: Н. ПараушићОна је открила и да се није посебно спремала за Београдски маратон.

- Дошла сам да бих савладала дужину и посрећило ми се да будем међу прве три. Наравно, иза овога је много рада, али мислила сам да ћу маратон трчати на крају године а не сада. Време је било идеално, стаза није наивна, валовита је. Међутим, бодрење поред стазе ми је баш значило, подршка навијача тера тркача да се пробуди из мртвих.

Када је полумаратон у питању друго место код мушкараца је заузео српски такмичар Милан Митровић (1:08,30), а трећи је био Фејб Даунс из Швајцарске (1:10,23). У женској конкуренцији иза победнице из Хрватске, биле су Кенијка Каролине Черено (1:15,07) и домаћа учесница Теодора Симовић (1:16,23).

Целокупан догађај увеличао је промотер, чувени дугопругаш Пол Тергат, који је испратио маратонце на старту и дочекао их на циљу. Рекордан број учесника на тркама на 21 км и 42 км - укупно 8.000, учинио је овогодишњу манифестацију посебнијом него све претходне.

Ипак, доживљај не би био исти, да учешће на "Трци задовољства" није узело скоро 15.000 ентузијаста. Баке, деке, маме и тате са децом, људи са кућним љубимцима, пријатељи, колеге, заљубљени парови... Сви они су допринели да 32. Београдски маратон остане упамћен само по лепим сликама.

Ајзак Кипроп Руто Фото: Н. ПараушићМАЛИ ТРЧАО СА ДЕЦОМ
БАШ као и сваке године, место на старту је заузео и Синиша Мали, садашњи министар финансија. Овог пута се определио за "Трку задовољства" и то са појачаним тимом.
- Ово је први пут да сам трчао са троје деце, два сина и ћерком - рекао је Мали. - Теодор има 13 година, Виктор има 10, а Лола осам и хтели су са оцем да учествују. Било нам је прелепо. Као породица смо дали леп пример свима да је добро да се бавимо спортом и живимо здрав живот. Из године у годину Београд је све лепши, бољи и успешнији.ПРОСИДБА УЗ ОВАЦИЈЕ
ПОСЕБНУ ноту маратону дао је један љубавни пар. Петар је завршио трку и на циљу сачекао девојку Катарину, коју је уз овације присутних запросио. Она је уз сузе радоснице и осмех задовољства рекла: "Да".
ПОДРШКА ОД РАНЂЕЛОВИЋА
ВАТЕРПОЛО репрезентативац Србије Сава Ранђеловић, био је део УНИКА тима, промотер хуманитарне шетње и кампање "Рак је излечив". Он је победницима уручио пехаре.
- Први пут сам овде, имам неку емоцију, коју не знам како бих описао. Стварно је прелеп осећај. Честитао бих и свим људима који су изашли на улице по овако хладном времену да подрже тркаче. Овакав догађај се ипак дешава само једном годишње. Истрчао сам "Трку хуманости"... Сваки км који смо прешли ми у УНИКА тиму донеће средства за набавку магнетне резонанце у Клиничком центру.

Фото: УНИКАМАРАТОН (М)
1. А. Кипроп Руто (Кенија) 2:16,54
2. В. Киплгат Кипту (Кенија) 2:19,29
3. Б. Кимутаи Чериот (Кенија) 2:24,50

МАРАТОН (Ж)
1. Џ. Џептум Корир (Кенија) 2:45,04
2. Р. Џ. Кибоино (Кенија) 2:46,09
3. Н. Јовановић (Србија) 3:00.37

ПОЛУМАРАТОН (М)
1. Џ. Кипруто (Кенија) 1:07,12
2. М. Митровић (Србија) 1:08,30
3. Ф. Даунс (Швајцарска) 1:10,23

ПОЛУМАРАТОН (Ж)
1. М. Парлов (Хрватска) 1:14,33
2. К. Черено (Кенија) 1:15,07
3. Т. Симовић (Србија) 1:16,23