Директор Ферарија Матија Биното рекао је данас да је Себастијан Фетел и даље први возач те екипе у шампионату Формуле 1.


Правило Ферарија око првог возача доведено је у питање након што је Шарл Леклер доминирао у трци у Бахреину, све док га проблеми са мотором нису коштали победе, прве у каријери у Формули 1.

Леклер је током трке игнорисао тимско наређење да остане иза Фетела.

Биното је рекао да ће Фетелове четири године у Ферарију бити приоритетне "ако треба донети одлуку, када је ситуација 50-50".

- Он је освојио четири титуле и возач је који ће се највероватније борити за титулу - рекао је Биното, пренели су британски медији.

Леклер је рекао да разуме такву одлуку.

- Потребни су нам број један и број два, али потрудићу се да што пре променим то. Није лако. Морам да будем испред њега у квалификацијама. Себ је изузетно брз, али мој посао морам да обавим у возилу - навео је Леклер.

Биното, који је постао директор екипе на почетку године, рекао је да правило, које је увео на почетку сезоне, може да се промени у будућности.

- Оно што смо се договорили са обојицом возача, за неколико трка ствари могу да се промене из разних разлога, лоша срећа или каква год ситуација, нема сумње да можемо да променимо нашу позицију. Али, на стази могу да се тркају. Онај возач који је бржи на стази, стећи ће предност - навео је он.

- Шарл је имао прилику да буде на пол позицији, имао је прилику да се бори за победу и имао је позицију у Бахреину - додао је Биното.

Леклер је ове сезоне дошао у Ферари из Заубера, где је дебитовао прошле године. Он има четири бода више од Фетела у генералном пласману после две трке, у којима је Ферари издао тимске наредбе.

У првој трци сезоне у Аустралији, Леклеру је наређено да задржи позицију иза Фетела, када га је притиснуо у завршници трке. У Бахреину је Леклер био на пол позицији, али је одмах изгубио после напада Фетела, а затим га је претекао и возач Мерцедеса Валтери Ботас.

Међутим, пошто је на почетку другог круга претекао Ботаса, он је убрзо претекао и тимског колегу. Леклер је путем радија рекао да је бржи од Фетела, али му је речено да остане иза њега у наредна два круга. Ту наредбу није послушао и претекао га је на почетку наредног круга.

Трећа трка у шампионату Формуле 1 ове сезоне, укупно 1.000 на програму је у недељу од 8.10 за Велику награду Кине.