АЊА Цревар је данасдобила печат на олимпијску визу за Токио 2020. Пливачка федерација Француске је пре неколико дана обавестила ПСС да је поништена дисквалификација наше најбоље пливачице на митингу у Марсељу 22. марта и да јој се на 400 м мешовито признаје друго место и време 4.37,70, које је за 83 стотинке боље од "А" олимпијске норме. Зато је наш Савез послао молбу Светској федерацији (ФИНА) у којој је тражено да се Цреваровој призна остварено време, које је уједно и нови државни рекорд.


У Савезу су веровали да ФИНА неће оспоравити одлуку Француске федерације и да ће се Цреварова придружити Чаби Силађију (100 м прсно) и Себастиану Сабу (100 м делфин), који су извадили карту за Токио.


До неспоразума је дошло, јер су судије у Марсељу због, по њима, неправилних покрета дисквалификовале Цреварову. Ањин тренер Марко Спасов се одмах жалио, али је приговор прихваћен тек сутрадан. Пливачки савез Србије жалио се Француској федерацији и ФИНА...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ана Цревар близу Токија


- Скоро у исто време добили смо одговор на нашу жалбу. Француска федерација је потврдила да је прихватила приговор, да је Ањи признато друго место и време, које је "А" олимпијска норма. Убрзо је стигао и одговор ФИНА да прихвата одлуке своје чланице и да не може да их мења. На основу тога смо били сигурни да ће ФИНА уврстити Ању међу пливачице које су оствариле "А" норму - истиче директор ПСС Милена Нешковић.


У Савезу, ипак, нису желели да се ослоне на претпоставке, већ су по добијању дописа Француске федерације послали писмо ФИНА, у којем моле да се Цреваровој потврди резултат из Марсеља.


- Чекали смо и дочекали одговор на последњи допис, ФИНА је данас потврдила оно што су нам послали из Француске и Ањи су и формално признали "А" норму - каже Нешковићева.


Цреваровој ће Игре у Токију бити друге, јер је учествовала са 16 година на ОИ 2016. у Рију.


ДРУГА У ШПАНИЈИ
НАША најбоља пливачица је тек после финалне трке на 400 м мешовито на митингу у Сабадељу сазнала да јој је признат резултат из Марсеља. Сви из њеног окружења крили су информацију од ње како се не би опустила. Пливала је одлично, била друга, уз време 4.38,72, које је за 19 стотинки било слабије од "А" норме.