ЗАБЛИСТАВШИ на Отвореном првенству Мађарске, где је дистанцу од 50 метара делфин стилом препливао за 22,9 секунди, а потом трку на 100 метара у истој дисциплини испливао за 51,34 секунде, Себастиан Сабо постао је четврти спортиста који ће догодине представљати нашу земљу на Олимпијским играма у Токију.


- Овај успех ми веома значи, јер је био мало неочекиван за овај период. Иако сам тренутно задовољан овим резултатима, сматрам да имам још доста простора за напредак - сумира утиске, за "Новости", Себастиан Сабо. - Бити први на свету ове године јесте леп осећај и добро звучи, али тек је април, још није крај године, следи Светско првенство, па могу да се очекују бржа времена. Исто тако и сам очекујем да ћу бити бржи од овога. Време ће показати.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САБО ДОПЛИВАО ДО ТОКИЈА: Српски репрезентативац остварио фантастичан резултат на првенству Мађарске


УЗОРИ - РОДИТЕЉИ МЛАДИ и талентовани пливач каже да спортског узора нема, већ да се у животу води начелима које су му усадили родитељи. - Иамо сам среће да ми узори постану родитељи, наравно, не само што се спорта тиче, већ и због начина и филозофије којом су ишли кроз живот - истиче Сабо.

Себастиан боје наше земље брани као члан Пливачког клуба Сента, али због лоших услова у клубу, од септембра тренира у Мађарској. Успех младог Сенћанина постаје још већи када се види базен где је тренирао, који није достојан ни школе пливања а камоли улазнице на ОИ.


- У Сенти су услови ужасни, и њих је речима, па и сликама, веома тешко описати и скоро немогуће објаснити. Равни су нули, и не бих слагао ако кажем да је базен опасан по живот - искрен је млади спортиста. - Нажалост, нико није спреман да то промени, или да бар покуша, па сам због тога био приморан да одем да тренирам у Ђер у Мађарску. Тамо су сјајни услови, и на таквим местима могу да се стварају овакви резултати. Тамо је све подређено спортисти, његово је само да тренира.


На Себастиана су поносни његова породица и тренер Александар Зелић, с којегјим је направио прве пливачке кораке, као и цела родна Сента.


- Од своје осме године Себастиан је код мене, и право је задовољство гледати га како израста у сјајног спортисту и доброг човека - поносно каже Зелић, тренер у Пливачком клубу Сента. - Направио је заиста велики успех, годину и по дана пред ОИ он је испливао А олимпијску норму. Задовољан је, али као да не придаје пуно значаја томе. Када му кажу да је тренутно најбржи пливач на свету на 50 метара делфин и други на свету на 100 метара, њему то као да је на једно уво ушло а на друго изашло. Што је јако добро, јер не ствара себи притисак да мора да јури време, већ даје све од себе да буде што бољи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЛИВАЧКА СЕНЗАЦИЈА: Себастијан Сабо најбржи на свету у делфин стилу

После освајања бронзане медаље на ЕП у децембру 2017, Себастиан је имао паузу дугу неколико месеци.


- Мало се заситио пливања. Полако сам га наговарао да поново почнемо да радимо. Без обзира на мишљења осталих, ја сам веровао да може да понови такав успех - додаје Зелић. - Међутим, без обзира на његов вансеријски таленат, у Сенти нема услове да направи велики успех, за који има и те како потенцијала. Зато је од септембра у Ђеру, где ради с тренером Иваном Петровом, и резултати нису изостали. Када је код куће, онда тренира са нама, али у Ђеру има услове какве има један одсто пливача у свету.


ЦИЉ СВЕ БОЉИ РЕЗУЛТАТИ

СЕБАСТИАНА сада очекује Светско првенство у Јужној Кореји, затим Првенство Европе, па тек онда креће пут Токија.

- Један једини главни план за будућност јесте да наставим темпом којим тренутно идем и да побољшам своје резултате - одлучан је Себастиан. - Чекају ме два велика такмичења на којима желим да се покажем у што бољем светлу и будем међу најбољима.


Базен у Сенти Фото: Приватна архива