Планови да се спортисткиње класификују на основу нивоа тестостерона крше међународна људска права, саопштио је Савет Уједињених нација за људска права. Према правилима Међународне атлетске федерације (ИААФ), која још нису ступила на снагу, од атлетичарки са природно високим нивоом тестостерона тражи се да смање њихов ниво како би могле да се такмиче у дисциплинама од 400 метара до једне миље. У супротном морале би да промене дисциплине или да се такмиче против мушкараца.

Олимпијска шампионка на 800 метара Кастер Семења жалила се Суду за спортску арбитражу (ЦАС), тражећи да се то правило прогласи неважећим, незаконитим и без ефекта.

Како су пренели британски медији, УН су планове ИААФ назвали "непотребним, понижавајућим и штетним" и изразили забринутост због тог предлога.

О том питању дискутовано је овог месеца на Савету УН за људска права, на коме су делегати тражили детаљнији извештај за наредно заседање.

Савет УН тражио је од спортских федерација да се "уздрже од развоја и примена пракси које приморавају, присиљавају или на други начин врше притисак на жене и девојчице да прођу непотребне, понижавајуће и штетне медицинске процедуре како би учествовале у такмичењима".

ИААФ је намеравала да примени нова правила од 1. новембра, али је то одложено док ЦАС не донесе одлуку о жалби. Претходно је било предвиђено да одлука буде донета до 26. марта, али је одложена за април.

Семења је двострука олимпијска и трострука светска шампионка на 800 метара.

Од ње је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило ког је пола, али резултати никада нису објављени.

Она је најпознатија спортисткиња која има природно висок ниво тестостерона. ИААФ је навела да јој то даје непоштену предност над противницама.