Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је у Абу Дабију присуствовао отварању Летњих светских игара Специјалне олимпијаде и учествовао у Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде.

Последњих година српски спортисти Специјалне олимпијаде Србије бележе бројне успехе захваљујући програмима које Министарство омладине и спорта активно подржава и препознаје као један од најбољих начина за њихову значајнију укљученост у друштвене токове, саопштило је Министарство спорта.

Специјална Олимпијада је спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности.

- Специјална олимпијада има за кључни циљ подстицање вишег степена инклузије у свим аспектима живота, а искуство потврђује да је управо спорт најделотворнија платформа за међусобно поштовање, повезивање и приближавање људи. Министарство омладине и спорта ће редовно подржавати програме Специјалне олимпијаде и наше спортисте. Поносан сам на свих 117 чланова делегације Специјалне олимпијаде Србије и желим им сву срећу у предстојећим надметањима! - изјавио је министар Удовичић.

Министар Удовичић је са делегацијом Министарства омладине и спорта учествовао и на Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде, у оквиру којег је представљен програм за инклузију у наредних 50 година под слоганом "Уједињена генерација" (Унифиед Генератион).

Том приликом је имао званичне сусрете са директором Летњих светских игара Мохамадом Абдулом ал Џунаибијем, министарком културе земље-домаћина Уједињених Арапских Емирата, Нуром Бинт Мохамад ал Каби и министром омладине и спорта Републике Азербејџан Арифом Азадом Рахиновим - током којих је потврђена заједничка посвећеност реализацији циљева програма.

- Веома сам задовољан што смо ову прилику искористили да са Директором летњих светских игара, водећим стручњацима и колегама разменимо мишљења и знања о примерима добре праксе за даље унапређење услова и развој спорта у овој области. Стално учење и примена потврђених метода значајно ће допринети у стварању бољег и одговорног друштва које почива на принципима међусобног поштовања, толеранције, саосећајности и разумевања за све његове чланове - додао је министар Удовичић.

Летње светске игре Специјалне олимпијаде одржавају се од 14. до 21. марта и највећи су светски хуманитарни спортски догађај на којем ће се такмчити 7.000 спортиста из 176 земаља.

Специјална Олимпијада основана је 1968. године у САД, као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима а намењен особама са менталним хендикепом. Од тада овом програму се прикључило више од 180 земаља из целог света са преко пет милиона спортиста. Кроз своје програме Специјална Олимпијада тежи ка пружању дугорочне подршке здравом развоју појединца и његовом уклапању у друштво.