Екипа Торо Росо представила је данас болид СТР14 којим ће се такмичити у предстојећој сезони Формуле 1.

На представљању болида, челници екипе навели су да се много дугује "старијем брату" Ред Булу, пошто нова правила дозвољавају екипама да купују делове од ривала.

За Торо Росо ће ове сезоне возити Рус Данил Квјат и дебитант са Тајланда Александар Албон.

Овогодишњи болид је састављен од мноштва делова купљених од Ред Була, који су чинили прошлогодишње освајаче трећег места у шампионату конструктора. Ред Бул је прошле сезоне остварио четири победе.

Правила Формуле 1 захтевају да екипе дизајнирају и направе своје шасије и главне аеродинамичне подлоге. Сви остали делови, као што су мењач и вешање, могу се купити од друге екипе.

Торо Росо је једна од најмањих екипа у шампионату, по питању буџета и чланова тима. Нови болид имаће шире предње и задње крило, која су од ове сезоне уведени, у покушају да тркање међу болидима буде тесно и да возачи лакше прате један другог.

Данил Квјат се враћа у Формулу 1 нешто више од годину дана након што је отишао из Ред Була, после серије лоших наступа. Он је 2014. године из екипе Торо Росо прешао у Ред Бул, али је после четири трке 2016. година замењен Максом Верстапеном.

"Сјајно је вратити се, то показује да никада не треба губити наду. Не желим да кажем да ли сам се променио. Знам да је било много спекулација, да ли сам сазрео или не, али више волим да причам на стази. Само желим да уђем у возило и видим шта ће се догодити", рекао је Квјат.

Александар Албион је прошле сезоне освојио треће место у Формули 2.

"Покушаћу да не наметнем себи притисак и да дам све од себе од првог дана. Ово је моја прилика да ове године покажем све што знам", рекао је он.

Албон је рођен у Лондону, а први је возач са Тајланда који ће учествовати у Формули 1 још од 1950. године.

"Велика ствар за мене је што ћу бити тајландски возач, прошло је много откако је Тајланд имао возача у Формули 1. Надам се да ћу све учинити поносним. Нисам поставио циљеве. Сваке године мислио сам на сваку наредну трку, ишао сам корак по корак, тренинг, квалификације, трку", навео је он.

Торо Росо је прошлу годину завршио на деветом месту, а најбољи резултат било је четврто место које је освојио Пјер Гасли у трци у Бахреину.