- НЕ желим ни да помишљам шта би се десило да нисам скочио у море. У глави ми је било само да се спасем, мислио сам само на моје дете, моју жену. Желео сам само да се спасем по сваку сцену. Овако је, на конференцији за медије, говорио видно потресени голман ватерполиста Црвене звезде Александро Краљ, којег су у суботу по подне на сплитској Риви јурили разуларени хулигани.

Мало више среће имали су Душан Васић и Милош Максимовић, који су са својим другом били у кафићу када су их напали људи са маскама, наоружани палицама, ланцима, ножевима...

У потресној исповести Краљ истиче да су сели у први кафић у којем су нашли слободан сто. Носио је дугачку јакну, незакопчану, тако да је конобар приметио Звездин грб и потом му претећи рекао: "Покриј то!"

САСТАНАК У ВСС У ВАТЕРПОЛО савезу Србије у среду ће се састати представници седам клубова који се такмиче у А-1 и А-2 Триглав лиги. На седници ће Партизан, Црвена звезда, Шабац, Раднички, Војводина, Наис и Ваљево одлучити које ће наредне кораке да направе када је реч о регионалном такмичењу.

- Мислио сам да је шала, али када ми је узвратио: "Лепо сам ти рекао", предложио сам друговима да пређемо у други кафић - каже Краљ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САСЛУШАН, ПА ПУШТЕН КУЋИ: Полиција тврди да син познатог фудбалског тренера није умешан у напад на ватерполисте Звезде

Потом су сели и попили пиће, нису ни слутили какав им се пакао спрема:

- Гледао сам у телефон, нисам видео да ми прилазе. Ударали су ме шакама, не знам с чим све... У том хаосу најгоре сам прошао, јер док смо се рвали, спала ми је јакна, и насред Риве, остао сам сам у Звездиној тренерци. И мислим да су се због тога фокусирали на мене.

Тада разјарени хулигани почињу да јуре своју жртву:

- Кренули су на мене палицама, ножевима. Рекли су да ће ме убити, да скинем тренерку са себе, што нисам хтео да урадим. Почео сам да трчим, да спасем живу главу. Изгубио сам оријентацију, размишљао сам о томе да уђем у неки кафић, хотел, али где год да сам кренуо, они су се појављила, ударали... У једном тренутку видео сам да један од нападача са ножем у руци иде према мени. Саплео се и приликом пада закачио ме ножем по нози. Видео сам да немам избора, да ће да ме убију, линчују, морао сам да скочим у море, а после су ми у полицији рекли да сам урадио праву ствар.

И када је помислио да се спасао, настао је хаос:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХРВАТСКИ КОМЕНТАТОР ЗАПАЛИО РЕГИОН: Звездаши, извините, немојте никада бити као ми! Господо политичари, ово сте ви закували!

- Почели су да ме гађају каменицама, викали су да ће ме заклати, говорили "убиј четника", скидај све са себе. После три-четири минута хулигани су се разбежали. Тада су дошли неки људи. Мислио сам да ће да ми помогну, али доживео сам још веће разочарање. Причали су све и свашта, а ја сам говорио да сам ватерполиста, да нисам хулиган, већ спортиста, Црногорац. После 10 минута проведених у хладном мору дошла је полиција, и ту сам нашао спас. Захвалан сам сплитској полицији.

Милош Максимовић је актер снимка на којем га хулиган јури са телескопском палицом руци:

- Био сам у јакни, закопчан до грла. Када су нас напали, покушао сам да изађем из баште, када сам налетео на двојицу-тројицу младића. Када сам побегао, један ме је гађао палицом и погодио у ногу. Утрчао сам у ресторан, па у хотел, али нико ми није позвао такси. Срећом, наишао сам на таксисту...

Душан Васић признаје да је имао највише среће јер је био у цивилној одећи. У нападу је добио неколико удараца у главу и леђа.

- Претпостављам да им ја нисам био нарочито интересантан, јер нисам имао клупска обележја - истакао је Васић.

Иначе, тренер Александар Филиповић је нагласио да је играчима дозволио одлазак на Риву, јер је и полицајац који је био задужен за Звезду проценио да су играчи одевени како треба и да нема разлога за страх:

- Момци нису никога провоцирали, а надам се да ће једног дана моћи да се пије пиће у кафићу у клупској опреми.

ЈА САМ ЦРНОГОРАЦ

КРАЉ је нагласио да је психички потресен и да не зна да ли ће у петак да брани у мечу против Партизана. Објаснио је и зашто је рекао да је Црногорац:

- Рекао сам да сам Црногорац, не у намери да се извучем, већ ако ме убију да знају да сам Црногорац.

То питање засметало је председнику УО СД Црвена звезда Небојши Човићу:

- У чему је проблем то што је рекао да је Црногорац! Шта бисте ви рекли да сте били у његовој позицији. Људи, хоћемо ли ми да изађемо из матрице зла и мржње?


НЕБОЈША ЧОВИЋ: ОВО ЈЕ ТЕШКО КРИВИЧНО ДЕЛО

ПРЕДСЕДНИК УО СД Црвена звезда Небојша Човић је нагласио да је опасно правити замену теза, помињати Татона, јер се у Сплиту нису сукобиле навијачке групе већ су нападнути спортисти.

- Овде се ради о организованом нападу и покушају линча. То напомињем да не би хрватско правосуђе правило поново некакве егзибиције и окарактерисало ово тешко кривично дело другачије - истакао је Човић, додајући да Сплитом влада екстремна група "Торцида".

Први човек СД је прокоментарисао и изјаву председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић:

- Изјава је у реду, али не садржи извињење. Наравно да хулиганство не припада спорту. Ово није било хулиганство, него екстремни националшовинизам.