ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИKА: ЗАГРЕБ

Напад на ватерполисте ”Црвене звезде” у Сплиту био је унапред припремљен, а тројица од петорице нападача сплитска полиција је привела на испитивање. Доказ да су нападачи планирани да на самој сплитској Риви нападну спортисте су објављене фотографије на којима се види да је један од њих имао у руци телескопску палицу коју је очито узео како би њом повредио госте из Београда.

Kод једног од приведених хулигана пронађен је и дрес, а полиција је саопштила да је истрагу покренула одмах након што се догодио страшан инцидент који је осрамотио Сплит и Хрватску. Антонела Лолић, портпарол сплитске полиције најавила је да се наставља потрага за још двојицом одбеглих хулигана и да ће полиција детаљно реконструисати што се све догађало.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХРВАТСКИ КОМЕНТАТОР ЗАПАЛИО РЕГИОН: Звездаши, извините, немојте никада бити као ми! Господо политичари, ово сте ви закували!


По причању неких Сплићана који су се нашли на лицу места напад на ватерполисте почео је насред Риве, где је много света, а зачудо није било полиције иако се радило о спортском сусрету високог ризика. Играчису мирно седели када су им пришли хулигани и тражили да скину дресове. Одмах су почели да их ударају по леђима и ногама, а чим се појавила полиција нападачи су се разбежали. Kада је голман Александар Kраљ скочио у море многи су му Сплићани довикивали увредљиве поруке, називајући га ”четником”, али било је и оних који су желели да помогну и тражили су да се прекине са нападом на ватерполисте.

Огласио се и хрватски министар унутарњих послова Давор Божиновић који каже да се из овог случаја не може извучи закључак да је Хрватска генерално несигурна за спортисте. ”Овај инцидент у Сплиту најоштрије осуђујем, ничим се не може оправдати. Полиција је реаговала веома брзо. Још три клуба из Србије су тренутно у Хрватској, један у Шибенику, један у Макарској и још један у Сплиту. Не бихгенерализовао, поготово да се створи дојам да је Хрватска несигурна”. Потврдио је да је поднесена нота са српске стране хрватској амбасади у Београду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРИВЕДЕНА ТРОЈИЦА НАПАДАЧА: За једним хулиганом се још увек трага, пронађен и дрес који су отели Звездином ватерполисти


Иако је сплитски градоначелник Андро Kрстуловић Опара одмах реаговао и осудио овај напад готово је катастрофално реаговање извесног Мартина Паука, који је члан градског већа и члан странке Независниза Хрватску, који је поручио да су ватерполисти сами криви за напад. ”Е па "делије" драге, сигуран сам да би, да сте у миру прошетали Ривом у суботу у подне, негде код фонтане стали, направили селфие и ставили га на инстаграм те се к***или својим јаранима у Београду и поносно им причали како сте прошетали центром Сплита у дресовима Звезде, а да вам нико није ништа могао јер сте "моћни", "огромни", "снажни". Сада им бре причајте какво је море у фебруару”. За сада ни тужитељство није реаговало на ову, готово невероватну хушкачку изјаву. Kао што нема званичне реакције на поруку коју је упутио Марин Kрпетић, председник Удружења становника историјски језгре града Сплита који је на Фејсбуку написао: ”Браво екипа, плаћам пиће свима”. Липо је видит да чувате град, Волимо вас”.

Реаговао је и Синиша Вуковић, председник Друштва хрватских књижевника у сплитском огранку који каже да је три месеца био у Београду и говорио дијалектом који никога тамо није сметао и није имао никаквих проблема. Чак су га Београђани частили када су чули да је из Далмације. ”А на Риви у Сплиту, јуче, догодио се Сплит који није део одгоја старих Сплићана! Догодио се инцидент који нема везе са здравим разумом”.

Бивша хрватска премијерка Јадранка Kосор написала је на Твитеру да је реч о срамотном нападу, док је саборски посланик из редова ХДЗ-а Иван Ћелић казао да су хулигани који се вероватно воле опустити уз звукове српских фолк хитова срамота Далмације и Хрватске и заслужују строго кажњавање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ДЕТАЉИ НАПАДА У СПЛИТУ: Звездине ватерполисте ударали металним штанглама и палицама, претили клањем!


Редање инцидента за инцидентом не само да шаље слику о Хрватској, већ ће сигурно иматиза последице да ће многи гости из Србије убудуће заобилазити Јадран. Док хрватски туристи који посећују Србију кажу да их на сваком месту дочекује добродошлица и да се осећају потпуно безбедни, дивљање хулигана, уз одобравање многих који су и у свету политике, показује слику данашње Хрватске у којој је све више инцидената у којима су у главној улози хулигани и неофашисти.


ПОЗВАО ХУЛИГАНЕ

Међу приведенима је и син фудбалског тренера из Сплита који ради као конобар у кафићу на Риви и он је својим мобилним позвао остале хулигане. Полиција му је запленила мобилни телефон и сада се истражује са ким је био у контакту.


ЈУТАРЊИ: ХРВАТСКА ЈЕ ЗЕМЉА НАСИЉА


У Хрватској не јењавају реаговања на напад на српске ватерполисте, који се догодио у суботу на сплитској Риви, а Јутарњи лист данас пише да је Хрватска земља насиља у којој хулигани нападају спортисте, шамарају девојке, а говор мржње је свеприсутан и све то, како се наводи, - зато што им се може.

"Ако се неко пита зашто су сплитски хулигани напали ватерполисте Црвене звезде, који су седили на Риви и пили кафу, а једини им је грех био тај што су били у трениркама с клупским обележјима, ево му једноставан одговор - зато што могу", пише у коментару Иванка Тома.

Ауторка каже да је "Хрватска земља насиља" и додаје да то није претеривање.

"Насиље и хулиганизам одавно нису резервисани за високоризичне фудбалске утакмице нити су тек повремена пратећа појава уз пијанке на сеоским забавама", пише Тома.

Младићима је, каже, постало нормално ишамарати девојку, а млаћење жене и деце нешто је што многи доживљавају као део породичног ритуала.

"Има директора школа, попут оног Економске у Задру у којој се догодило жигосање за време наставе, којима вршњачко насиље није ништа посебно. Вербално, а недавно готово и физичко насиље део је репертоара који политика сервира из Сабора", наводи ауторка.

Констатује да је у Хрватског "говор мржње је свеприсутан, а на њега се слабо или никако реагује".

Полиција, истиче, не подноси пријаве за употребу фашистичких симбола, а влада пемијера Андреја Пленковића, како каже, "избегава то законски да регулише".

"Круна свега су наша полиција и судови. Полицајци који неретко жену која је дошла да пријави породично насиље отправе кући с поруком нека се јави ако је опет излема. Уосталом, није ли министарка Нада Мурганић породично насиље пожешког жупана прокоментарисала речима: “Тако је то у браку”, подсетила је Тома.

Као круну свега, ауторка истиче, хрватске судове за које каже да, када се нешто и покрене, успеавају да "убију" поступак док не изгуби сваки смисао.

"Узмимо Даруварца који је пребио 18-годишњу Задранку. Суд је пустио на слободу насилника без икаквих мера опреза, знајући притом да има двојно држављанство и може се заувек склонити у БиХ. И зашто би се онда сплитски хулигани бојали да ће бити моментално ухапшени и кажњени? Имају разлога да верују да неће бити санкционирани што су напали Србе", закључила је Тома.