СКАНДАЛ у Сплиту. Хулигани су на градској риви напали тројицу ватерполиста Црвене звезде, голмана Александра Краља, који се спасао скоком у хладно море, Душана Васића и Милоша Максимовића. Због тога је отказана утакмица 13. кола регионалне Триглав лиге црвено-белих са домаћим Морнаром.


Напад се догодио око 13.40 када су петорица хулигана почела са провокацијама и узвикивањем увреда ("Четници") на рачун играча Црвене звезде Александра Краља, Душана Васића и Милоша Максимовића. Ватерполисти су седели на кафи, а хулигани су тражили од њих да скину тренерке на којима су биле клупске ознаке. Када то они нису урадили, почели су да их бију и одгурују, тако да је голман Александро Краљ скочио у хладно море како би се спасао. За "Новости" је неколико сведока овог немилог догађаја рекло да је напад хилигана био брз и неочекиван, да су били изразито агресивни и упутили београдским спортистима низ увреда и претњи. Спомињала се и Србија, вређани су и српски политичари, а ватероплисти су, осим једнога, некако успели да оду према Диоклецијановој палати.


- Ја нисам Србин, ја сам Црногорац - викао је Краљ и није хтео да изађе из мора док није стигла полиција. Краљу је полиција понудила да га хитно одведе до лекара, на шта он није пристао. Жељка Радошевић из сплитске полиције потврдила је да полицајци који су изашли на терен нису установили озледе код спортисте, а сва тројица су сплитској полицији описали шта се догодило.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКАНДАЛ У СПЛИТУ: Ватерполисти Звезде нападнути, тражили спас у мору (ВИДЕО)


- Да нисам скочио у море, убили би ме - рекао је Краљ у полицији.


Пре тог догађаја ватерполисти су шетали Сплитом и није било никаквих инцидената. Невероватна је била и реакција неких становника Сплита који су након инцидента и покушаја да се из мора извуче несрећни ватерполиста, узвикивали: "Пусти, он је ипак четник". У тренутку када је излазио из мора, Краљ је скинуо мајицу клуба и бацио је у море, те остао у сивој поткошуљи. На ванредној конференцији за медије ВС Србије и Црвене звезде, истакнуто је да је најважније да су сви играчи живи, а и да ће убудуће морати да се обезбеди већа сигурност играча.


- Седели су у кафићу, у цивилним јакнама, испод којих су имали клупске мајице. Оно што сам сазнао јесте да је конобар приметио да Максимовић носи мајицу са Звездиним обележјима и питао шта то има на себи. Милош му је одговорио да је то клупска мајица, на шта му је овај одбрусио: "Нећеш ти мени..." Хтели су да напусте кафић, али су их напали. Краљ је ударен неколико пута у главу, Васић више пута у потиљак, а Максимовић металном штанглом у ногу. Хулигани су имали штангле, дрвене палице, ножеве. Претили су клањем. Краљ се спасао захваљујући добронамерним грађанима. И ми смо им захвални што су заштитили наше играче - преносио је утиске екипе из Сплита данас на пресу директор Црвене звезде Игор Милојевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВСС О ИНЦИДЕНТУ: Није први пут да се овако нешто деси, доводи се у питање играње српских клубова у Хрватској


Игор Милојевић, Виктор Јеленић и Ђорђе Ђорђевић


Полиција је почела потрагу за хулиганима, а грађани тврде да то не би требало да буде тежак посао јер постоје и бројни снимци напада. Хулигани су пре него што су се разбежали узели тренерку једног од ватерполиста, који ју је одбацио да не дође до још већих проблема.

- Био сам у Звезди и када је играла велике утакмице. На финалу Лиге шампиона, 2013. на Бањици, пред 6.000 навијача играчима дубровачкој Југа није фалила ни длака са главе. Ми никад не бисмо дозволили да неки играч доживи понижење као Краљ. Зато сам поносан на Београд, Србију. Па, играчи Морнара су на Дорћолу играли у купаћим гаћама на којима је писало "Торцида", па их нико није напао. Једино је било вербалних добацивања - нагласио је Милојевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОТКАЗУЈЕ СЕ УТАКМИЦА У СПЛИТУ: Ватерполисти Звезде се враћају у Београд, Морнар осудио напад на црвено-беле


СТРЕЛЦИ ИЗБЕГЛИ ЛИНЧ 2016.

ХУЛИГАНИ су у Сплиту 2016. године напали српске стрелце који су били на митингу. Дамир Микец, Душан Петров, Зоран Вујић, Срђан Јовановић су се са Хрватом Урошем Качавендом враћали са вечере кад су их напала седморица хулигана.

Срећом, избегли су линч. Микец је објаснио да су уочили да их момци прате, да су пре њих стигли до аутомобила, и побегли пре него што су хулигани стигли да отворе врата.