Међународни параолимпијски комитет (МПОК) укинуо је суспензију руским такмичарима, саопштено је данас.

Руски параолимпијски комитет био је суспендован 29 месеци због распрострањеног допинга његових такмичара, а суспензија ће бити укинута до 15. марта.

МПОК је навео да су реформе Русије у борби против допинга и ограничавање умешаности државе довољне да се тој земљи дозволи да се такмичи на Параолимпијским играма у Токију 2020. године. МПОК је одустао од захтева да руске власти признају извештај истражитеља Светске антидопинг агенције Ричарда Мекларена, који је довео до суспензије Руског параолимпијског комитета у августу 2016. године. "Суспензија није више потребна и пропорционална ситуацији у којој се сада налазимо. Русија највероватније никада неће прихватити Мекларенов извештај, а неодређена суспензија ће угрозити спортисте у тој земљи", рекао је председник МПОК Ендру Парсонс.

Он је навео да је од 70 испуњено 69 захтева.

МПОК ће пратити послове Руског параолимпијског комитета најмање до 2022. године и та организација могла би поново моментално да суспендује Русију ако прекрши услове, који ће бити објављени у марту. Русији је било забрањено учешће на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године.

На Зимским параолимпијским играма у Пјонгчангу прошле зиме учествовало је 30 руских спортиста под именом "неутрални параолимпијски спортисти". Русија је једна од најуспешнијих земаља у параолимпијским спортовима. Имала је највише освојених медаља у Сочију 2014. године.

Одлука МПОК дошла је након што је WАДА вратила дозволу за рад Руској антидопинг агенцији.

Међународна атлетска федерација (ИААФ) је у децембру продужила суспенизију руским атлетичарима и на 2019. годину.