ПОТРАГА за највећим благом светског рукомета, закопаним у само једном од шест градова у две земље домаћина, трајала је узбудљивих 17 дана. Врхунац златне грознице која данас највише тресе Скандинавију је дуел Данске и Норвешке за наслов планетарног шампиона (17.30) пред 15.000 домаћих навијача у Хернингу. Француска ће сићи са трона окршајем за бронзу против другог огранизатора Шампионата Немачке (14.30), која је у полуфиналу пропустила велику прилику на свом терену у Хамбургу.

Норвежани су изненадили "панцере" 31:25, предвођени новом звездом Сандером Сагосеном (23) на средњем беку и 13 година старијим пивотменом Бјартеом Мирхолом. У овој вези не постоји генерацијски јаз, а Данци ће имати доста проблема да зауставе момке који су пласманом у финале прошлог СП показали да припадају самом врху. А сад први пут желе и на њега.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Данска убедљиво победила Француску, у финалу СП против Норвешке

То је сан и друге скандинавске репрезентације, која олимпијском трону жели да дода и прво светско злато. Са девет победа на толико мечева послала је јасну поруку осталим гостима на Шампионату, а поготово демолирањем неприкосновених владара Француза у полуфиналу - 38:30. Никола Карабатић препушта сцену Мики Хансену или неким новим норвешким звездама.