Руска антидопинг агенција (РУСАДА) саопштила је данас да ће реформе у руском спорту бити под великим ризиком, ако јој Светска антидопинг агенција (WАДА) поново буде наметнула суспензију.

WАДА је у септембру вратила овлашћења Руској антидопинг агенцији под условом да руске власти до 31. децембра предају кључну документацију из московске лабораторије.

Тај рок је прошао, а бројне спортске организације и спортисти тражили су нову суспензију за РУСАДА. После посете представника WАДА Москви, Русија је обезбедила потребну документацију, па су они у четвртак са свим подацима напустили земљу.

Управа WАДА ће у уторак гласати о статусу Руске антидопинг агенције. Извршни директор РУСАДА Јури Ганус рекао је да ће нова суспензија "деструктивно утицати на развој чистог спортског покрета у Русији".

Министар спорта Русије Павел Колобков јуче је рекао да је његово министарство "обезбедило максималну помоћ у решавању питања везано за документацију".

- Сада слободно могу да кажем да смо испунили захтеве WАДА - додао је он.

РУСАДА прикупља узорке урина и крви од спортиста, али их не тестира и нема приступ лаобораторији и подацима, које је запечатила руска полиција.