ЛЕГЕНДАРНА шахисткиња Милунка Лазаревић преминула је у Београду у 86. години. Била је прва жена велемајстор у СФР Југославији, једна од најбољих играчица света, првак државе била је 11 пута, са Партизаном, чији је члан била од 1955. до 1992, освојила је шест екипних титула, а шест пута се радовала и пехару Купа Југославије. Бавила се и новинарством, 60-их година прошлог века радила је у културној редакцији "Вечерњих новости", писала је и за НИН, "Политику", "Дугу", "Илустровану политику", "Спорт"...

Милунка Лазаревић је рођена 3. децембра 1932. у Шантаровцу. Због потреба очеве службе као дете се са породицома преселила у Нови Сад. Уз оца и старијег брата је научила да игра шах, који је озбиљније почела да изучава у 18. код шаховског инструктора Жарка Поповића. Због бескомпромисног стила прозвали су је "женски Таљ".

Интернационални мајстор постала је 1954. На својој првој шаховској Олимпијади у Сплиту 1963. са Југославијом је стигла до сребрне медаље.

Учесница је шест зонских, четири међузонска и пет турнира кандидаткиња, као и једног четвртфиналног меча за првака света. Памти се турнир у Сухамију 1964, када је била близу да постане изазивачица првакињи света. Био јој је довољан реми са Американком Гресер, али је одбила и изгубила.

ФИДЕ је титулу женског велемајстрора установила 1976. године и исте године је призната Лазаревићевој.

Милунка је као новинар 1997. од Удружења књижевника Србије добила награду "Радоје Домановић" за литерарни допринос области шаховског новинарства. Говорила је енглески, руски, француски и немачки језик.

Била је и председник Комисије за шах у Светској федерацији од 1970. до 1978. Спојила је мушку и женску Олимпијаду 1972. у Скопљу и од тада се такмичење одржава у исто време у обе конкуренције.

Сахрана ће бити обављена у среду у 12.00 на Новом гробљу у Београду.

ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ
МИЛУНКА је носилац Сретењског ордена трећег степена 2013, признања шаховских федерација СССР и Грузије за допринос светском шаху 1985, Награде за животно дело Спортског савеза Београда 2007, Награде за животно дело Удружења државних репрезентативаца 2010. Почасни је члан ФИДЕ од 2016, почасна грађанка Венеције 1957. Увршћена је у монографију "Изузетне жене Србије 20. и 21. века", која обухвата најзначајније жене у нашој земљи у том периоду. Женски шаховски клуб у Сивцу носи име "Милунка Лазаревић".