Атлетски савез Србије (АСС) обележио је данас 70. година постојања, уз подршку челних људи светске и европске атлетике, као и промоцијом књиге "Атлетски драгуљи Србије" Стевана Ковачевића.

На свечаности су присуствовали први човек Светске атлетске федерације чувени Британац Себастијан Коу, председник Европске атлетике Свен Арне Хансен и председник Балканске федерације Добромир Карамиранов.

- Поносан сам што смо последњих година испунили све циљеве, један од главних је инфраструктура, изградили смо атлетске дворане и стадионе, никада у историји савеза нисмо имали оволико успешних атлетичара, са оволиким бројем медаља. Дигли смо краљицу спортова са колена, да постане права краљица спортова. У ту част издали смо књигу "Атлетски драгуљи Србије" - рекао је председник АСС Веселин Јевросимовић на конференцији за медије у хотелу Хилтон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Атлетичарка Биљана Бурсаћ оборила државни рекорд у ултрамаратону

Председник Европске атлетске федерације Хансен истакао је да је уверен како ће Србија ускоро бити кандидат за организацију највећих атлетских такмичења на отвореном.

- Пре месец и по дана сам био на ЕП у Берлину и то је било најбоље организовано ЕП на отвореном, али сам био и у Београду прошле године када је организовано најбоље ЕП у дворани. Организација Европског дворанског шампионата у Србији била је феноменална, одушевио сам се каква љубав према атлетици влада овде, 9.000 навијача је остало да гледа доделу медаља на затварању такмичења и ту сам видео колико ова земља воли атлетику. Сигуран сам да је Београд озбиљан кандидат да након изградње атлетског стадиона и инфраструктуре организује не само ЕП на отвореном, већ и за Светско првенство - рекао је Хансен.

Чувени Британац Коу, са позиције првог човека светске атлетике, поручио је да подржава Србију у кандидатури за организацију СП у дворани 2022. године.

- Београд је имао сјајну кандидатуру за 2020. године, али није изабран и желео бих пре свега да АСС и Влада Србије наставе да размишљају у том правцу у жељи за организацијом таквог првенства. Одмах након одлуке сам дошао до Јевросимовића и наставио сам да га подржавам да настави у кандидатури за 2022. године. Када бирамо тако велико такмичење, водимо рачуна и колико Влада подржава спорт и организацију таквог такмичења. Био сам овде након тога, и тада сам пружио подршку да Србија настави са кандидатуром за овакво такмичење - рекао је Коу.

Први човек Балканске атлетике Карамаринов открио је да ће Србија ове године организовати три догађаја.

- Организоваће се Србија Сити маратон, шампионат Балкана за јуниоре и Балкан Гала, где ће се бирати најбољи балкански атлетичари - поручио је председник Балканске атлетске федерације.