Povodom obeležavanja stogodišnjice srpskog ragbija, na Stadionu Kralj Petar Prvi u Beogradu (FK Rad) ovog vikenda održaće se tradicionalni međunarodni turnir „Beogradski Pobednik 2018" pod pokroviteljstvom kompanije MOZZART

Turniru je prethodila svečana sednica Skupštine Ragbi saveza Srbije na kojoj su najistaknutijim predstavnicima ovog sporta uručena priznanja.

Brojnim gostima, među kojima su bili ambasador Velike Britanije Denis Kif, predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije predstavljena je monografija „Tako su leteli srpski orlovi - 100 godina ragbija u Srbiji" autora Slaviše Milenkovića, u kojoj su zabeleženi brojni zanimljivi trenuci iz istorije srpskog ragbija, o kojoj se malo zna.

Svečanost u čast sporta od kog dužu tradiciju na našim prostorima ima jedino fudbal, svojim prisustvom uveličali su i potomci srpskih dečaka iz Edinburga koji su ragbi doneli u Srbiju, kao i seniori i juniori iz ragbi kluba Džordž Heriots, u kom su srpski mladići koji su odigrali prvu zvaničnu ragbi utakmicu reprezentacije Srbije ostavili neizbrisiv trag.

U znak sećanja na 1918, ali i čitav vek povezanosti srpskih i škotskih ragbista, naši današnji reprezentativci na turniru će ponovo odigrati utakmicu sa svojim prijateljima iz Edinburga.

O snažnoj emotivnoj povezanosti koju su srpski Herioteri zadržali sa školom Džordž Heriots, Edinburgom i Škotskom govorio je i ambasador Velike Britanije Denis Kif, opisujući njihov značaj u našoj, ali i u njegovoj zemlji.

-Želim da se zahvalim Ragbi savezu Srbije što je ovom monografijom i svečanošću odata pošta srpskim Herioterima, ali i njihovim domaćinima. Srećan sam što sto godina kasnije uspomenu na srpske Heriotere neguju i slave i u Škotskoj, ali i zbog toga što postoje i drugi kontakti srpskih i britanskih ragbista, čiji je cilj promovisanje i razvoj ovog plemenitog i lepog sporta- rekao je Kif, čestitajući Srbiji prvih sto godina ragbija.

Pored reprezentacije Srbije i ekipe George Heriots iz Edinburga, na turniru će u seniorskoj, juniorskoj i ženskoj konkurenciji učestvovati i CSA Navodari iz Rumunije, RFC Zlin iz Češke, Ippokratis iz Grčke, Gladiatori iz Republike Srpske, kao i domaće ekipe Ragbi klubova Rad, Partizan i Vojvodina.

Turnir počinje u subotu, 16. juna u 11 časova, a završava se u 18 časova, dok program u nedelju, 17. juna počinje u 10 časova i završava se u 17 časova. Ulaz je slobodan.