ЗЛАТО нису одбранили, али су остали на победничком постољу. Виктор Пивач и Мартин Мачковић у двојцу без кормилара освојили су бронзу на СП до 23 године у бугарском Пловдиву - 6.34,10. Нови прваци света су Румуни Тиганеску и Паскари (6.31,70), а "сребрни" су браћа Турлан из Француске – 6.33,49.

- Ово нам је била једна од најтежих трка у каријери и пресрећни смо што смо четврти пут заредом стигли до постоља. Планирали смо да у последњих 500 метара нападнемо злато, али нажалост, нисмо успели - срећан је Виктор Пивач.

Наш двојац је прошле године у Ротердаму освојио злато. Пре тога, 2014. у Варезеу и 2015. у Пловдиву, радовао се бронзи. Трећим местом презадовољан је и Мартин Мачковић.

- За СП у Пловдиву припремали смо се 25 дана, а трке у Бугарској биле су нам прве заједничке после годину дана. За медаљу смо водили жестоку борбу са Американцима и мислим да је пресудила наша велика жеља да се домогнемо медаље.

Срби су после 500 метара били други, иза Румуна. Тако је било и после 1.500, да би се у последњој четвртини трке распламсала борба за сребро и бронзу. Наши нису издржали удар Француза, али су се одупрли Американцима.

- Виктор и Мартин заслужују дубоки наклон и за наступ у Пловдиву и за све што су урадили у овој конкуренцији. Све је било по плану до последњих 500 метара, када је требало да нападну Румуне. Међутим, уместо да појачају ритам, почели су да посустају. Ипак, успели су да се домогну бронзе - нагласио је тренер Лазо Пивач.