ФРАЊО Михалић, легенда наше, европске и светске атлетике и спорта уопште, у среду је у присуству чланова породице, многобројних пријатеља и поштовалаца, сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

На комеморацији у Скупштни града, у име Атлетског клуба Партизан, чији је Михалић био члан током читаве каријере, опростио се новинар и публициста Владета Недељковић.


- Када је Михалић у Мелбурну 1956. освојио сребрну олимпијску медаљу, у "Спорту" и "Борби" је тада написано да је медаљу освојио узоран спортиста, велики радник и искрен пријатељ. То су особине које су га до краја живота красиле - рекао је Недељковић.


Михалић током каријере, осим сребра на Играма у маратону, пет пута је оптрчао Земљину куглу, прешавши око 165.000 километара, 26 пута је обарао рекорде, побеђивао у Москви, Бостону, Сао Паулу, Бриселу и укупно освојио чак 650 медаља.


- Није престајао да трчи ни када су му уградили вештачко колено. Атлетика је била његов живот до краја - додао је Недељковић.


Генерални секретар АС Србије Слободан Бранковић је нагласио да му је Михалић био узор током атлетске каријере.


- Миха ми је био трећи тренер. Оставио је дубок траг, не само у мојој каријери. Читаве генерације спортиста извео је на прави пут, помагао саветима и узорним начином живота, пошто није ни пио ни пушио - рекао је Бранковић, поручивши да је "отишла последња жива олимпијска медаља коју смо имали у атлетици".


Од Михалића су се опростили и некадашњи југословенски стонотениски ас Драгутин Шурбек у функцији председника Спортског савеза Загреба, представници његовог родног града Кутине и "Ветерани Србије" .


Комеморацији су присуствовали и представници Града Београда, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар и многобројни садашњи и бивши спортски и атлетски асови и спортски радници.


Михалић је преминуо у суботу, у 95. години на Војномедицинској академији у Београду.