Играчка легенда Србије сада је нада Црне Горе. Денис Шефик биће испред гола црногорског тима на предстојећем Европском шампионату у Загребу. Био је минулих месеци у добровољном медијском егзилу. Лјубазно се одазвао позиву „Спорта“ на разговор.
Сусрет Србије и Црне Горе у Загребу је врло могућ?
- Искрено, волео бих да се не састанемо. Али, десиће се и то, кад-тад - каже Денис Шефик.
Како сте прихваћени у Црној Гори?
- Врло коректно и од играча и од стручног штаба на челу са Петром Поробићем. Знао сам ко ће добро да ме прихвати, а ко неће. Дошао сам у екипу којој могу да помогнем, а и она мени. Не бих никада прихватио да браним за, рецимо, Италију или Немачку.
Да ли сте се ломили пре одлуке?
- Јесам. Имао сам проблеме, сервиране са разних страна. Ових дана је и са тим готово. Изборио сам се уз помоћ пријатеља. Чисте главе идем на Европско првенство, а могло је да се догоди да не буде тако.
Значи, било је саплитања?
- Са више страна су покушали да ме дестабилизују. Али, не бих био то што јесам да немам самопоуздања. Одувек сам га имао, имам га и даље. Сада имам обавезу да одређеним људима вратим за услугу коју су ми учинили.
Како су реаговали некадашњи саиграчи из репрезентације Србије?
- Нисам много разговарао са њима. Одлука је само моја.
А породица?
- Разговарали смо. Породица и најближи пријатељи су ме подржали. То ми је изузетно важно.
Има ли осуда?
- Увек их има. Тренутак за прелазак није баш погодан. Дуго сам се ломио и размишљао. Одлука није била лака. Нимало.
У Србији сте слављени. Очекујете ли сада стуб срама?
- Мислим да ће многи да ме осуде. То се већ дешава. Мислим чак да је то нормално. Има људи којима није пријатно све што се догодило.
Олимпијске игре у Пекингу биле су, дакле, последње такмичење под заставом Србије?
- После свега, платио сам највећу цену. Лјуди су измишљали разне приче, а ја нисам хтео да прихватим разне игре и одлучио сам да напустим репрезентацију. За сваки мој поступак сам 1000 одсто с
игуран да сам био у праву.
Ових дана „
оживела“ је две године стара, полугласна прича - да у европском финалу против Црне Горе нисте бранили како умете?
- Да мене није било, изгубили бисмо са пет голова разлике! Одбранио сам бар пет ситуација “један на један”. Изволите, погледајте снимак.
Ваша генерација је била шампион Европе и света. Али, није освојила све што је могла...
- У тој екипи је атмосфера била врло лоша. Садашњи тим Србије је 30 до 40 одсто слабији по квалитету, мада ни у то нисам сигуран, али игра 300 одсто боље него што је играла она репрезентација. Све је у заједништву. Момци играју један за другог. Ми то нисмо имали – рекао је Денис Шефик.

ХРВАТИ БЕЖЕ ОД СРБИЈЕ
Селекцију Црне Горе најтежи испит чека већ у недељу, у првом колу. Противник је домаћин, Хрватска.
- Хрвати ће све да учине да нас победе. Јасно је и због чега. По сваку цену желе да избегну Србију, јер већ имају комплекс. Онај шамар из Орадее дуго се памти.

МАЂАРИ НИ ДО КОЛЕНА
Србија, сматра Шефик, готово да нема достојног ривала у загребачкој групи.
- Не видим како Мађари могу да победе српски тим. Мислим чак и да резултат уопште неће бити тесан. Играо сам против њих. Никада гори нису били.