НОВАК Ђоковић је супериорно кренуо по шести пехар АТП финала и шести трофеј најбољег у години. На старту завршног турнира у "О2 арени" готово ниједног тренутка није дао дебитанту на овој манифестацији, Матеу Беретинију, да дише током 62 минута колико је трајао меч - 6:2, 6:1. Јасно је ставио осталим ривалима, не само у својој групи (у уторак ће играти против бољег из синоћног дуела Федерер - Тим) шта га једино занима током боравка у Лондону.

После мање-више лаганог ритма српског тенисера и обостраног испитивања снага у уводном делу првог сета, Ђоковић је од петог гема убацио у виши степен преноса. Освојио је гем на свој сервис за 3:2, а онда направио брејк којим је практично и "преломио" меч.

- Имао сам срећу да направим брејк средином првог сета. После сам читао његов сервис, али, укратко, одиграо сам цео меч добро - сумирао је Новак први од три корака у групи до полуфинала, против ривала на чијем лицу се осликавало да је, бар ове године, све жеље у Лондону остварио самим доласком на завршни турнир.

Разлика у квалитету је била све очигледнија како је одмицао меч, чак и када је млади Италијан половином другог сета успео да направи брејк. Али и пре тог краткотрајног опуштања Ђоковића, који је претходно стигао до 4:0, публика се питала само који ће коначан резултат да буде.

- Матеу није било лако. Ово му је прво учешће на финалном турниру и још први меч. Знао сам да ће на почетку имати мало већу нервозу. Покушао сам да искористим искуство и праву тактику. Било је добро - додао је Ђоковић, коме је ово била 36. победа у 48 мечева на завршним турнирима који се од 2009. одржавају на истом месту - у Лондону.

А Новак је сваки пут, осим 2017. када га је мучила повреда, са терена "О2 арене" који важи за веома брз, у четири наврата излазио са пехаром (једном је то учинио у Шангају).

- Лепо је вратити се у Лондон после освојеног Вимблдона на коме сам играо добро. Јесте бржа подлога овде и никада није лако када са друге стране имате добре сервере, попут Беретинија, Зверева... Морате да имате добар ретерн, а ја сам га имао током читаве каријере.