Корејац Дак-хи Ли је ушао у историју као први глуви играч који је добио меч на АТП туру пошто је савладао Хенрија Лаксонена 7:6 (7-4), 6:1.

- Људи су ме исмевали због мог хендикепа, говорили ми да не треба да играм. Дефинитивно је било тешко, али породица и пријатељи помогли су ми да све то прегурам. Желео сам свима да покажем да могу. Моја порука јесте управо та – ако напорно радиш, можеш да постигнеш све“,каже Ли.

Ли је глув од друге године и мора да се и током меча ослања на друге ствари. Рецимо, у последњем гему меча са Лаксоненом грешком је на семафору писало 40-15 уместо 30-15. Ли није могао да постави питање судији, обојица су били помало збуњени, а један од волонтера досетио се и показао Корејцу три прста како би објаснио “30“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕХАР ЈЕ МОЈ: Ђоковић пун оптимизма почео припреме за Ју-Ес опен

Не познаје Ли знаковни језик јер су га у Кореји одмалена учили да чита с усана, тешко је и на конференцијама за медије, али му тенис много боље иде – први челенџер је играо са 14 година, углавном се такмичио у Азији, али сада је решио да на бетону игра по САД. Исплатило се, у Литл Року је дошао до свог првог челенџера финала после скоро три године, а сада је уписао и АТП тријумф.

Следећи противник биће му много тежи – Хуберт Хуркач.