МЕЂУ многима који ће дуго памтити последњи дуел између Новака Ђоковића и Роџера Федерера јесте и Дамијан Штајнер, познати аргентински судија. Из првог реда је "гледао" сада већ историјско финале Вимблдона које му је било поверено да суди, и као огромна већина, није могао да верује у невероватан преокрет српског аса.


- Када је Федерер водио у петом сету 8-7 и имао 40:15, био сам убеђен да је то то. Али то није било то - признао је Штајнер за аргентински радио "Континентал" шта му је пролазило кроз главу код две узастопне меч-лопте за Швајцарца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КИРЈОС БАШ НЕ ВОЛИ ЂОКОВИЋА: Не може Новака ни на мајици да види (ВИДЕО)

ШТАЈНЕР МЕЂУ 20 ОДАБРАНИХ ДАМИЈАН Штајнер је један од само 20 судија на свету са "златном значком" (у мушкој категорији), односно оних који могу да буду у столици највећих тениских мечева (финале гренд слема, Дејвис купа, Олимпијских игара).


Ипак, за разлику од свих у гледалишту, који су више навијали за Роџера, а мање за Новака, као велики професионалац, није смео да показује било какав вид уживања у великом дуелу.


- Психолошки сам био спреман, свестан да ми је можда последњи пут да сам у једном таквом амбијенту. А и гледати све оне и то онакве ударце је стварно сјајно. Бити само на два метра од њих двојице је заиста привилегија. Био сам концентрисан, али остати такав онолико сати није баш лако. Захтеван је био то дуел - објаснио је Штајнер колико је тешко остати ледено смирен док је свима осталима око терена узаврела крв...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Родик: Надам се да ће свет једног дана ценити све што је Ђоковић урадио


Као већина колега и Штајнер је прошао сличан пут до главне столице на једном гренд слем турниру...


- Као млад сам прво играо тенис, па сам био линијски судија, да бих главни постао 1994. или 1995. "На столици" сам око две и по деценије. Много сам срећан што се напоран рад исплатио. Дуго сам у овом спорту, судио сам већ оваквим играчима и у финалним борбама. Али, знате и сами шта значи када делите правду у финалу гренд слема - додао је Штајнер.