ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ": ПАРИЗ

КИША и лоше време, ваљда, ове године последњи пут праве проблеме организаторима париског гренд слема. Метеоролошким мукама на Ролан Гаросу би ускоро требало да дође крај, јер централни стадион "Филип Шатрије" од следеће године добија покретни кров.

До тада, тенисери пролазе кроз прави пакао. Меч Новака Ђоковића (1) против Аустријанца Доминика Тима (4) данасје неколико пута прекидан због кише, па на крају померен за сутра. Репови олује "Мигел", која је претила из Нормандије, гласно су хучали и одзвањали новом тениском ареном на "Шатријеу", што је, у моментима, игру практично чинило немогућом.

Нико није сигуран да временске непогоде неће и током викенда угрозити тениску представу. То умногоме поставља питање завршетка турнира у предвиђеном року, са последњим даном у недељу. Тако се, чак, размишљало да се турнир, можда, продужи за дан, мада организатори уверавају да до тога неће доћи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОРГАНИЗАТОРИ РГ ОДЛУЧИЛИ: Меч Ђоковића и Тима одложен

- Желимо да осигурамо да се све одигра на време. Можемо да играмо и на три терена. Ипак, треба разрадити и најгори сценарио, иако би идеално било да се све заврши у недељу - обратио се јавности поводом лоших временских услова на крају турнира директор Ролан Гароса Ги Форже.

Поставио се проблем и око финала, јер по распореду, женско треба да се одигра сутра, а мушко у недељу. У случају лоших временских услова у суботу, постоје две опције, а једна од њих је да се оба финала одиграју у недељу.

- Женско финале може да се игра на новом стадиону Симон Матје. То је само могућност, још није тако одлучено. Терен са пет хиљада места није мали. Неки ову арену сматрају налепшом на свету - каже Форже, који истовремено наглашава да би сви играчи сада требало да имају подједнако време за одмор.

Друга опција је, чак, да се све продужи на понедељак.

- То смо већ видели, имали смо наставак финала на понедељак између Надала и Ђоковића. Надамо се да то дога неће доћи, али ако не буде других могућности, учинићемо то, укључујући и за даме - истиче директор Ролан Гароса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РАФА УБЕДЉИВО ДО ЗАВРШНИЦЕ: Федереру ни промил шансе у полуфиналу Ролан Гароса

Проблем у мушком жребу је и што ће због прекидања и одуговлачења полуфинала, Новак Ђоковић или Доминик Тим имати знатно мање времена за одмор од Рафаела Надала. А намера организатора је била баш супротна, да се сви једнако одмарају и да нико од тенисера не буде на тај начин у повлашћеној позицији. Додатни проблем је што се за недељу поново најављује олуја.

ОЧАЈНИ УСЛОВИ ЗА ИГРУ

ОЧАЈНИ су данасбили услови за игру у француској престоници. Киша је терала играче са терена, а снажан ветар их прилично реметио у тренуцима у којима су били на шљаци, чија се прашина пречесто подизала и расипала и по трибинама.

Тим је добио први сет 6:2, Ђоковић узвратио у другом 6:3, а кад је Аустријанац направио брејк у трећем и повео са 3:1 у гемовима уследила је нова, дужа пауза и онда на крају прекид меча и померање за сутра.


СПЕЦ. ВН

ОЛУЈА "Мигел", која је мучила тенисере у Паризу, на острвима у Нормандији претходно је достизала брзину од 130 килметара на сат, а на отвореном мору усмртила тројицу морнара.