Најбољи тенисер света Новак Ђоковић успешно се пробија ка завршници Аустралијан опена, али пазњу британских медија у исто време привлаче и његови филантропски циљеви, попут активног рада на побољшању услова за рано образовање деце у Србији.

Би-Би-Си (ББЦ) је објавио занимљив текст у ком се истиче податак да Ђокоивићева Фондација тренутно стипендира четворо истраживача при Центру за развој детета, на универзитету Харвард у САД, који би се бавили темама раног образовања у склопу постојећих програма Фондације.

- Ником није лако да одраста у држави која је била погођена ратом, поготово малој деци. Они немају механизам, као одрасли, који може да им помогне да се боље носе са таквим околностима, и самим тим је утицај негативних ствари из окружења на њих још већи", рекао је Ђоковић за ББЦ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђоковић одао признање Циципасу, радује се мечу с Пујом: Очекујем да ће бити пун самопоуздања

Живети са таквом врстом страха уме да буде разарајући фактор за развој детета.

- Знам то из личног искуства и зато сам обееби још одавно да ћу у том смислу да урадим све што могу за најмлађе. Надам се да ће истраживање из ове области помоћи да се минимализује траума коју деца осећају, тако да могу да израсту у ментално јаке и здраве појединце - истакао је Ђоковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШЕТЊА МЕЛБУРН ПАРКОМ: Ђоковић после предаје Нишикорија прошао у полуфинале

Основни задатак Фондације, како преноси ББЦ, је да гради и обнавља предшколске установе и да помазе васпитачима у Србији да унапређују свој рад и знање.

- Људи мисле да првих неколико година живота нису важне јер се не сећамо искустава док смо били бебе или јако мала деца. Међутим, то је погрешна претпоставка. Наиме, све оно сто проживимо у тим првим годинама живота може да има огроман утицај на физичко и психичко здравље, као и на резултате у школи, на пример. Зато је и рани развој тема која је са породичне одговорности прерасла на друштвену одговорност, и то је инвестиција од које сви имамо користи - изјавио је директор центра на Харварду Др Џек Шонкоф.