Међународна тениска федерација (ИТФ) саопштила је данас да су одлуке судије финалног меча у женској конкуренцији на Отвореном првенству САД Карлоса Рамоса у складу са правилима, када је кажњавао америчку тенисерку Серену Вилијамс.

Вилијамс је током финала Ју Ес опена у суботу назвала Рамоса "лоповом", пошто јој је одузео поен јер је сломила рекет, упозорио је да је прекршила правила о "коучингу" и одузео јој гем после жестоких увреда које му је упутила.

Титулу је освојила Наоми Осака из Јапана победом од 6:2, 6:4, а организатори су казнили Вилијамс са 17.000 долара због кршења три правила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђоковић брани Серену: Судија није морао да је казни

Она је после меча рекла да је сексистички то што јој је одузет гем, пошто се то у мушкој конкуренцији никада не би догодило.

ИТФ је саопштио да се Рамос у сваком тренутку понашао професионално.

- Јасно је да ће овај инцидент изазвати дебату. У исто време, важно је сетити се да је господин Рамос обављао свој посао у складу са правилима. Његове одлуке су у складу са правилима и потврђене су кроз одлуку Ју Ес опена да се казни госпођа Вилијамс за три прекршаја - наводи се у саопштењу ИТФ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЕРЕНА ОПТУЖИЛА РАМОСА ЗА СЕКСИЗАМ: Наставићу да се борим за женска права у тенису

Освајачица 23 гренд слема има подршку Светског удружења тенисерки, ВТА.

- ВТА верује да не би требало да постоје разлике у стандардима толеранције за емоције које изразе жене и емоције које изразе мушкарци. Ми не верујемо да је то урађено - рекао је извршни директор ВТА Стив Сајмон.

Вилијамс на крају меча није желела да се рукује са Рамосом. Она је као финалисткиња Ју Ес опена зарадила 1,85 милиона долара и казна ће јој бити одбијена од те награде.