Тренер Новака Ђоковића, Маријан Вајда, изјавио је да српски ас није далеко од рекорда Роџера Федерера по броју грен слем титула и да мисли да би могао да га надмаши.

Ђоковић је победио Дел Потра 6:3, 7:6 (7:4), 6:3 и стигао до 14. грен слема у каријери, по чему су испред њега само Рафаел Надал (17) и Роџер Федерер (20).

- Да сте ме питали пре неколико година, рекао бих да су Федерер и Надал предалеко испред Ђоковића, али све им је ближи - рекао је Вајда и признао да му је емотивно тешко пало финале против Дел Потра.

- Емоционално, у поређењу са Вимблдоном (где је Ђоковић победио у јулу ове године), за мене је важније да победим овде. Ђоковић је овде увек играо најбоље, али је само два пута успео да освоји трофеј (2011, 2015.). Било је ту разних фактора који су утицали, публика, време, киша, влага... Ђоковић воли Вимблдон, али на овом терену стварно морате да се доказујете.

Прочитајте још Честитке Новаку са свих страна: Дивац, Вучевић, Пауновић, Драгић, Клиперси...

За финални меч истакао да је Ђоковић био веома физички спреман, као и да су му ударци били на високом нивоу.

- Новак је на почетку, у првих неколико рунди имао неке тешке мечеве, али је успео да дође до победе јер је био најбољи када је то било најпотребније. Форхенд му је заиста одличан и тим ударцем је диктирао темпо - казао је Вајда.

Словачки стручњак као кључну ствар означио је и менталну снагу тренутно светског броја три.

Прочитајте још Ђоковић: Научио сам много из тешких ситуација; Дел Потро: Пријатељу, свака част

- Психички није падао ни у једном тренутку јер је имао циљ. Вратио се на врхунски ниво - закључио је он.