ПО резултатима у овој сезони Јелена Јанковић заузима 414. позицију на светској ранг-листи! Епилог са три одиграна турнира је следећи: два пораза у првом колу, један у другом, само два освојена сета и уписаних свега 11 ВТА поена. Очајан биланс за бившу краљицу белог спорта, која 28. фебруара пуни 30 година.

У Бризбејну је испала од Ајле Томљановић (63) на Аустралијан опену од Швајцаркиње Башчински (41), а у уторак у Дубаију од Шпанкиње Мугурузе 6:3, 6:1. Ривалке које јесу добре, али свакако да не припадају самом врху. Једини тријумф у 2015. Јанковићева је остварила против квалификанткиње из Мађарске, Тимее Бабош, и то после два сата и седам минута беспоштедне борбе на терену.

Повреда леђа је санирана, то више није и не може да буде изговор, али јасно је да је Јелена километрима далеко од форме, да нема континуитет у игри, да прави грешке недостојне тенисерке њеног ранга, и да има много брига у торби.

Срећом по њу, систем бодовања на ВТА листи је другачији од оног где се убрајају само поени из текуће сезоне. Самим тим, упркос поразима, Јелена некако опстаје у елити, а тренутно је 21. Додуше, доживела је пад са 16. места у односу на недељу раније, а реално је да се "проклизавање надоле" настави и у наредном периоду.

У Дубаију је бранила четвртфинале и 100 поена, следи Доха где има терет од 350 бодова, па Индијан Велс 215 бодова, из Чарлстона брани 180, а Боготе 185. Дакле, уколико се не деси чудо и под хитно нешто не промени, Ролан Гарос би могла да дочека ван друштва првих 40, односно изгубиће статус носилаца на најјачим турнирима.

Потреба за променама се пре свега односи на проналазак тренера (брат Марко и испомоћ са стране нису довољно добра решења), увођење максималног професионализма у све сфере живота, тренинга и опоравка, а затим и на другачији распоред такмичења. Наиме, утисак је да је Јелени неопходно да игра и мање турнире, нижег ранга, како би вратила самопоуздање. У супротном, сасвим је извесно да дође до даљег обрушавања, који све гласније наговештава и почетак краја блиставе каријере.

- Нема ми друге него да што више тренирам, верујем да ћу се полако вратити у форму. Желим још неколико година да будем у врху, али тело све теже подноси напоре. Имала сам дугу паузу због повреде леђа, можда и најдужу у мојих 13 или 14 година професионалне каријере. Кроз главу ми је свашта пролазило, мислила сам да више нећу моћи да се вратим на стари ниво. Међутим, сада верујем у себе и биће много боље како сезона буде одмицала - говорила је Јелена после једног од тренинга у Београду уочи пута у Дубаи.

Њен оптимизам ће бити на новом испиту већ од понедељка, када почиње ВТА турнир у Катару.

БРАНИ ПОЕНЕ
Доха 350
Индијан Велс 215
Мајами 10
Чарлстон 100
Богота 180
Штутгарт 185
Мадрид 65
Рим 350
Ролан Гарос 240

ПЛАСМАН 2015.
20. Ана Ивановић 315
57. Александра Крунић 168
111. Ивана Јоровић 86
123. Нина Стојановић 80
141. Бојана Јовановски 70
228. Војислава Лукић 31
232. Јована Јакшић 30
332. Наталија Костић 17
342. Весна Долонц 16
414. Јелена Јанковић 11
*пласман по резултатима из ове сезоне

ПРОЧИТАЈТЕ И ОВО:
* Милијашев трансфер - три милиона евра!
* Босанчић: Костобран спасао ногу
* Ана разбила Лисицки и пласирала се у треће коло турнира у Дубаију
* УЕФА без милости према Марковићу, Лазар суспендован четири меча
* Пешић и Шкулетић близу Португалије
* Партизан у среду добија извештај ревизорске куће, дуг умањен за продају Петра Шкулетића
* Максимално се “закувало” на Јадрану: Мирна само Звезда
* Лазовић остаје у тиму