МИНИСТАР спољних послова Вук Јеремић отвориће нова врата и проширити димензије успеха најбољих тенисера планете. Председник Уније тениских професионалаца Србије на свечаној инаугурацији у хотелу "Зира" најавио је борбу за јачи спој државе и белог спорта, поручивши да ће заједно са Ђоковићем и другарима "меканом силом" и дипломатским средствима помоћи нашем тенису на сваком ћошку света.


СРЂАНУ СКУПШТИНА, ВУК НА ЧЕЛУ Председник Скупштине је Срђан Ђоковић, а потпредседник Уније је Милан Јеринкић, изнад којих је само први човек Извршног одбора и УТПС Вук Јеремић. ИО, поред министра, чине и Радомир Живанић, Ђорђе Бајец, Горан Ђоковић, Бранко Миљковић, Милка Форцан, Бојан Шупељак, Милица Марковић, Милан Хасечић и Бранислав Аврамовић. У Надзорном одбору су Борис Батарило, Лазар Ракић и Драган Јевтић, а председници Савета су Никола Джалета, Александар Мојсејев, Горан Бубањ, Саша Стрижак и Игор Бутулија.

Јеремић је, том приликом, истакао да је његов избор "природан процес повезивања тениса и институција", али није баш најбоље знао да објасни зашто је породица Ђоковић баш њему указала част и поверење да поведе новоформирани тим. Међутим, јасно је да се ради о особи која у свом делу посла ради оно што Новак чини у свом - представља Србију у иностранству на најбољи могући начин.


- Нас двојица, ипак, не можемо да се поредимо. Новак је број један у свету, а ја сам далеко од тога. Нашао сам се у великој дилеми када ми је понуђено ово место, јер сам свестан да оно носи велику одговорност. Лична промоција, као што би неко можда помислио, ниједног тренутка није била мотив, већ да кроз спољнополитички елемент представљам Србију у свету, што је мој посао и мој живот. Други разлог је борба за боље друштво, које се представља кроз тенисере, као најбоље промотере позитивних вредности. У тенису нема лажи и преваре - рекао је, између осталог, Вук Јеремић.


Први потез председника УТПС биће организација пријема за госте из иностранства и бројне медије поводом почетка Ролан Гароса у резиденцији српског амбасадора у Паризу. Потом следе нове бројне активности.


- Задатак Извршног одбора јесте да омогући играчима да лакше пронађу пут до бољих пласмана на ранг листама. Бићемо на услузи свим професионалним такмичарима, јуниорима, ветеранима, родитељима. Борићемо се за њихов статус, али ћемо и организовати школе тениса широм земље, радити на едукацији кадра. Петнаест клубова, који су нам се придружили, такође ће бити у првом плану када је реч о промоцији и унапређењу тренинга и свих осталих аспеката стручног рада - рекла је Милица Марковић, члан ИО.

ГОРАН: НЕМА НИКАКВЕ ЗАВЕРЕ

ПРИЧЕ да су основали УТПС да би на тај начин рушили Тениски савез Србије породица Ђоковић одбацује у самом старту.

- Нема овде никакве завере. Чланство у Унији не искључује рад у ТСС. Желимо да помогнемо тенису у Србији, и наравно да желимо заједно на томе да радимо са другим институцијама, Савезом, градским и државним властима и свима који желе добробит овом спорту. Циљ нам је стварања система који функционише, а зато смо и окупили екипу људи од којих свако помаже у свом домену колико може и зна - рекао је Горан Ђоковић.СПЕЦ.

УТПС тренутно броји 15 клубова из Србије и 303 члана. Ана Ивановић и Јелена Јанковић још нису међу њима.

ПАСОШИ И ЗА ДРУГЕ СПОРТИСТЕ

СВЕ полемике на тему доделе дипломатских пасоша, и чињенице да су се тенисери нашли испред других легендарних спортиста, попут Николе Грбића, Владимира Вујасиновића и других, Вук Јеремић је смирио јасним објашњењем.
- Тенис је спорт број један ове године, али то не значи да су други заборављени. Сви шампиони су нам подједнако вредни. Процес сагледавања ће бити спроведен и за друге спортове у наредном периоду, али ово је период белог спорта - каже Јеремић.

ОБРАДОВИЋ: ЈА ПРАВИМ СПИСАК

ИЗЈАВА Слободана Живојиновића да би Новак могао да пропусти четвртфинални меч Дејвис купа због премора, наишла је на бучне реакције унутар УТПС.

- Новак увек истиче да му Дејвис куп даје снагу. Воли своју земљи и велики је патриота - рекао је селектор Обрадовић. - Нисам разговарао са Бобом о томе, и то што је рекао је његов лични став. Ја сам тај који прави списак и потписујем га пред слање у ИТФ. Нико не може у моје име да говори о томе ко ће изостати, а ко не.

Стриц нашег играча, Горан, је на то додао:

- Новак је тренутно у стратосфери, услед силних успеха које је остварио. Снагу црпи из репрезентације, али сам ће да донесе све одлуке. Од њега самог све зависи.