Кошаркаши Црвене звезде победили су у Београду екипу Фенербахчеа 68:56 (15:16, 20:14, 16:13, 17:13) у 2. колу Евролиге.

Тим Милана Томића је, пред 16.879 гледалаца у Штарк арени, остварио први тријумф ове сезоне у најјачем европском такмичењу и то над једним од фаворита за освајање трофеја, предвођеним Жељком Обрадовићем.

Српски и регионални шампион је скоро цео меч био у предности, гости из Истанбула су припретили у финишу, а онда је кључну улогу у оба правца одиграо Мохамед Фаје, блокадом над Јаном Веселим и битним поенима за велику победу.

Најефикаснији на мечу био је Нандо Де Коло из Фенербахчеа са 19 поена, а код Звезде су се највише истакли Лоренцо Браун са 13 и по 11 Стратос Перпероглу и Џејмс Гист.

Црвено-бели у наредном колу Евролиге гостују Макабију у Тел Авиву 17. октобра.

18:49 - ТРАЖИ СЕ КАРТА ВИШЕ - ДЕЛИЈЕ ВРЕЂАЈУ КАЛИНИЋА

Тражи се карта више за меч Звезда - Фенербахче. Турски тим чекао пакао у Штарк арени. Први на својој кожи је то осетио Никола Калинић, коме је кренуло од старта погрдно скандирање.

19:00 - АПЛАУЗИ ШТИМЦУ

Током представљања екипе Фенербахчеа једини аплауз добио је Владимир Штимац. Жељко Обрадовић је добио спорадичне звиждуке, а највећи су били резервисани за Николу Калинића

19:01 - ПРВА ЧЕТВРТИНА

Одличан напад Звезде на старту и Бранко Лазић погађа тројку, а Слукас греши на другој страни и прави први фаул на мечу. Лоренцо Браун губи лопту, а онда Де Коло постиже прве поене за гостујући тим - 3:2. Гист доминира под кошем и после три скока поентира - 5:2. Калинић одлично одговара на прозивке навијача и погађа далекометну тројку - 5:5.

Грешке на обе стране и други прекршај Слукаса. Тешко се долази до поена, али Лоренцо Браун прекида серију промашаја - 7:5. Црвено-бели делују добро на старту меча, нарочито у одбрани. Гист опет доминира под кошем ривала, али Де Коло поништава његове поене на другој страни - 9:7. Лоренцо Браун је одиграо један лош напад, па први тајм-аут на мечу.

Турци се муче под оба коша, али чини се да Звезда то још увек није материјализовала. Гист прави грешку и поклања поене Диксону и то тројку. Уписао се и Дерик Браун. Лоренцо Браун доноси плус три за Звезду - 13:10. Међутим, Диксон враћа егал тројком, па Дерик Браун најбољи под кошем Фенера. Зведа поново долази до поена испод табле, а пулени Жељка Обрадовића одговарају тројком, тачније Нандо Де Коло - 15:16. Тврда прва четвртина у Штарк арени.


19:22 - ДРУГА ЧЕТВРТИНА

Фенербахче не користи први напад у другој четвртини. Пепероглу лагано пролази до краја, а опет тај Диксон остаје сам и неумољива егзекуција - 17:18. Поново много промашаја на обе стране и јаке одбране. Предњачи Диксон, чини се да је сада искусни плејмејкер у контра ритму. Дерик Браун лако решава један на један са Диксоном - 19:18.

Мучи се Фенер сада и са тројкама, а на другој страни Давидовац са далекометном бомбом је натерао Обрадовића да узме минуту одмора - 22:18. Одлична акција из тајм-аута турског тима, Махмутоглу је остао сам и погодио. Човић прави фаул у нападу, а Фенер не успева ни да упути шут на кош - 22:21. Давидовац је сада главни играч Звезде иде и двојка - 24:21. Гист све затвара у одбрани. Фаје погађа тројку и диже публику на ноге - 27:21. Обрадовић узима нови тајм-аут.

Весели иде на линију слободних бацања и оба пута непрецизан, али најбољи у скоку Де Коло и бележи своје нове поене . Гист се поиграва са одбраном Жељка Обрадовића - 29:23. Де Коло враћа Фенербаче у живот. Француз прво убацује два пенала, а онда и тројку - 29:28. Томић сада узима тајм-аут. Гист нема намеру да стане. Весели промашује још два слободна бацања, четири у низу.  Лоренцо Браун убацује два плус један - 34:28.

Још један тежак напад Фенера и велики промашај Вилијамса, али долазе гости до лопте и Слукас иде на линију пенала и оба пута прецизан - 34:30. Иде и Дерик Браун на линију пенала и половичан - 35:30 и са тим резултатом се одлази на одмор.

20:02 - ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА

Фенербахче је у првом полувремену шутирао 4 од 17, невероватан лош проценат. Слукас отвара поенима са пенала друго полувреме. Лазић прави почетничку грешку, а Весели закуцава и кажњава лош старт Звезде - 35:34. Томић узима минуту одмора. Лоренцо Браун прекида серију Фенера - 37:34. Наставља се мучење пулена Жељка Обрадовића.

Лоренцо Браун сада носи домаће - 38:34. Слукас у непрепознатљивом стилу. Поени су не могућа мисија за оба тима скоро више од два минута. Де Коло прекида серију промашаја - 38:36. Звезда опет греши, али и Вилјамс, што Берон кажњава - 40:36. Катастрофална игра Вилијмаса, па техничка Де Колоу. Берон кажњава, па тројка Пепероглуа - 44:36. Штимац половичан, па Пепероглу - 46:37.

Звезда иде ка победи. Промашује и Калинић, Звезда губи лопту. Дувериоглу са пенала оба пута прецизан, као и Оџо на другој страни - 48:39. Три тројке промашује Фенер, али Слукас вади флеке за два - 48:41. Пепероглу оба пута непрецизан, али Дувериоглу прави фаул у нападу. Оџо половичан, мучи се Звезда са пенала. Диксон погађа за два - 49:43.  Оџо овог пута не промашује са пенала и пет поена доноси са пенала - 51:43. Фенер не користи последњи напад и велика предност за црвено-беле.

20:32 - ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

Промашаји на обе стране, скоро два минута се играло без поена и онда тројка Де Колоа, која даје вештачко дисање Фенербахчеу - 51:46. Томић одмах узима тајм-аут. Мучи се и Звезда, али сакупља поене са пенала - 53:46. Кораци Дувериоглуа, полако се распада до краја Фенербахче.

Поново Звезда није успела да дотуче ривала, али ни Фенербахче да ухвати прикључак. Лоше са обе стране. Кош је мисаона именица, што иде на Звездину воденицу, јер пролази време. Весели прекида серију, па Гист прима блокаду и тројка Диксона - 53:51. Томић тражи минуту одмора.

И Звезда се опет диже, тројка Фајеа и украдена лопта и поени Добрића за безбедних плус седам - 58:51. Фенер не користи напад, али ни Звезда. Иду црвено-бели ка победи. Пепероглу фаулиран иде на линију пенала и оба пута прецизан. Диксон промашује, па и Махмутоглу. Распада се Фенербахче, Гист половичан. Махмутоглу погађа тројку - 61:54. Пепероглу ставља тачку на меч - 63:54. Гист за највећу предност - 65:54. Лоренцо Браун убија у појам Турке - 68:54. Весели је само ублажио пораз - 68:56.