ЗАВРШНУ реч после освојеног петог места на Светском купу, данас је како ред то и налаже, дао председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић. У "Кући кошарке" пред многобројном новинарском екипом причао је о резултату, одласку селектора Ђорђевића, квалификацијама за ОИ, а дотакао се и сукоба о којима се последњих дана причало.


- Оволико људи није дошло ни кад сам се пре 20 година опраштао од кошарке - изненадио се одзивом Даниловић, а онда одмах демантовао било какве несугласице у српском табору. - Начуо сам да је лакше доћи до лидера Северне Кореје, него до мене. А исто тако само прочитао да сам упутио погрдне речи мом пријатељу Салету Ђорђевићу, као и да сам хтео физички да се обрачунам са најближим сарадником Дејаном Томашевићем. Па да то разјасним...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИЈА ЖЕЛИ КВАЛИФИКАЦИОНИ ТУРНИР ЗА ОИ; Даниловић: Разговарао сам са Вучићем и добили смо подршку


ДРУГАЧИЈИ ДОГОВОР ПРЕДСЕДНИК је упитан и да ли је пре првенства причао са Ђорђевићем о продужетку сарадње.
- Разговарали смо као и сваки дан. Али, договор је био да после свега овога седнемо да видимо шта ћемо даље, независно од резултата. Као што је и нормално.
Са потпуно озбиљним изразом лица је наставио:


- Морам да вас разочарам. Нити смо имали било какав конфликт, нити сам Салету, с којим сам освајао бројне медаље, нешто ружно рекао. Ако мислите да ће неки измишљени наслови посвађати Ђорђевића, Томашевића и мене - ћорак. Захваљујем се Салету у име КСС на свему што је дао српској кошарци, као играч и као тренер. Пето место је неуспех свих нас, али тај резултат не сме да окрњи његову тренерску стручност, нити људску величину.


Упитан је и за сукобе међу играчима.


- Наравно да демантујем и то. Таква глупост, да немам речи. Није ми јасно откуд те приче, али данас је све могуће.


Први човек КСС је појаснио и зашто није давао изјаве током Мундобаскета.


- То би се тумачило као да радим иза леђа селектору и било би нарушавање његовог ауторитета. Имам довољно искуства да знам да такве ствари не треба да се раде.


Још једном је објаснио шта за њега представља освојено пето место.


- Учинак на Светском купу јесте неуспех, али не бих то назвао дебаклом. Негде смо погрешили. Где? Није питање за председника КСС и КСС. Улога Савеза ка свим репрезентацијама јесте да им створи најбоље могуће услове и ангажује најбоље могуће тренере који су на располагању.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШАМПИОНСКИ ДОЧЕК ЗА БОГДАНОВИЋА: Кад кева направи изненађење за сина


На питање да ли ће поднети оставку кратко и гласно је одговорио:


- Не.


Јасно је да нацију тренутно највише занима ко ће бити нови селектор кошаркашке селекције.


- Било би неодговорно и некоректно према Ђорђевићу да два дана после Светског купа спекулишем о именима кандидата. Ни са Кокошковим, ни са Обрадовићем нисмо контактирали. Постоје одређене особе које мислимо да би могли да буду, и са њима ћемо контактирати, али нећемо ломити преко колена. Разматраћемо у наредних месец, два. Озбиљна смо организација, Савез је стабилан. Нећемо чекати последњи тренутак, јер имамо "прозор" у фебруару. Ја ћу да пресечем ко ће бити селектор, ја сам председник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОГДАНОВИЋ О СУКОБИМА У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ: Писаће се свашта, али ми знамо шта имамо


Резултат на последњем такмичењу овог лета само је заокружио лошу годину за српску кошарку током које су само кошаркашице освојиле бронзу на ЕП у Београду.


- Нико од нас није претплаћен на медаље. Претходних година су и девојчице и дечаци освајали титуле, дође период када тога нема. Разне ствари утичу на то. Циљ млађих селекција је прављење играча за сениорску репрезентацију, а још ако се освоји и медаља, свима буде добро. Не верујем да је српска кошарка задовољна медаљама у кадетима и јуниорима, а да не изађу играчи за сениорски национални тим - завршио је Даниловић.