Свет је добио новог шампиона у Пекингу. У финалу Мундобаскета Шпанија је савладала Аргентину - 95:75 (23:14, 20:17, 23:16, 29:28).


“Црвена фурија” је била фуриозна. Од старта су играли онако како су желели, Марк Гасол је под кошем зауставио покретачку снагу ривала Луиса Сколу, а његови саиграчи су имали одговор на агресивну одбрану.


“Гаучоси” су се колико-толико држали на прихватљивом заостатку све до почетка треће деонице (43:33), али је онда уследила серија Шпанаца од 12:0 која је и дефинитивно распршила било какве снове о великом преокрету (55:33). Нису се Аргентинци предали, покушали су у неколико наврата у четвртој деоници да се врате у игру, али је разлика била превелика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФУРНИЈЕ СРЕЋАН ЗБОГ БРОНЗЕ НА СП: Нисмо желели да се осећамо грозно као Аустралијанци


Најефикаснији у победничком тиму били су Рики Рубио са 20 и Серхио Љуљ са 15 поена, док се на другој страни истакао Габријел Дек са 24 поена.


Ово је друго злато за Шпанију пошто су претходни пут најбољи били 2006. године када су у Јапану савладали Грчку (70:47).


ЛЕГЕНДЕ УЗ ТЕРЕН

Утакмицу су тик поред терена пратиле многе легенде попут Оскара Шмита, Кобија Брајанта, Мануа Ђинобилија, Тонија Паркера, Криса Боша, Дерика Роуза...