СРЕЋАН крај аргентинске бајке или повратак на трон по мишљењу многих никад слабије Шпаније? Одговор на ово питање добићемо данас по подне, када судија одсвира крај финалног дуела Светског купа који почиње од 14.00.

Очекује се да наклоност неутралних љубитеља кошарке превагне на страну симпатичних Аргентинаца, који су највеће изненађење првенства. Главни јунак у тој бајци Гаучоса је Луис Скола. Са 39 година проживљава нову младост и, након што је предводио своју екипу против Србије и Француске, има прилику да у витрине стави и трофеј светског шампиона, поред оног олимпијског из 2004.

- Осећам се добро, веома сам срећан и узбуђен. Веома је занимљиво играти са овом екипом, побеђујемо, и то је увек забавно - рекао је Скола. - Видим доста сличности са оним екипама из 2002. и 2004, али да ли то значи да ћемо да узмемо све? Не знам. Већ смо освојили сребро, али да ли ћемо узети злато? Не знам, али делује да смо близу тога.

Сколи ће помагати пре свих Факундо Кампацо који има одличан турнир иза себе, а одмах затим Дек, Вилдоза, Лапровитола и остали који су до сада одлично испуњавали своје задатке.

На другој страни чека Шпанија, која се, по мишљењу многих, провукла против Аустралије у полуфиналу, али је такође веома искусна екипа која је дуго на окупу. Екипом диригује Рики Рубио, Марк Гасол се пита око свега на унутрашњим позицијама, како у нападу тако и у одбрани. Серхио Љуљ ће својом лудачком енергијом у транзицији гледати да искористи сваку прилику, док су за "прљаве" послове задужени Виктор Клавер и Руди Фернандез.

ГАСОЛ: ВРЕДЕЛО ЈЕ!

Марк Гасол је након трилера са Аустралијом био видно расположен.

- Знао сам да неће бити лако, али вредело је! Није само због тога што ћемо играти у финалу, већ и због тога што можемо да проследимо млађим нараштајима лојалност и залагање националном тиму. То су вредности којима смо ми учени.