ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": КИНА

УТАКМИЦА за пето место против Чешке на Светском првенству у Кини (субота, 14.00) могла би да буде и последња за Александра Ђорђевића на клупи репрезентације Србије. Уговор са Кошаркашким савезом Србије истиче му закључно са Мундобаскетом и, скоро извесно, наш национални тим добиће новог селектора за олимпијске квалификације наредне године.

Легендарни "Сале национале" сам је планирао да се повуче после Мундобаскета, на којем су такмичарски циљеви добацивали до златне медаље. Чињеница да је репрезентација подбацила на светској планетарној смотри учврстиће његово уверење да је дошао тренутак да кормило репрезентације препусти другом.

Нема дилеме да је најбоље решење за клупу "орлова" Игор Кокошков, тренутно асистент у стручном тиму Сакраменто Кингса, који се већ доказао као селектор титулом са Словенијом на Евробаскету 2017. у Истанбулу. Кокошков је и пре Ђорђевићевог именовања био озбиљан кандидат за најосетљивију позицију у српској кошарци, али је тадашњи потпредседник КСС Дејан Бодирога поклонио поверење свом некадашњем саиграчу из националног тима.

Прочитајте још КАД САЛЕ ПОДУЧАВА НАВАРА: Српски играчи и тренери најзаслужнији за стреловит успон шпанске кошарке

И није погрешио. Сале је преузео репрезентацију после три сушне године (ЕП у Литванији 2011, пропуштене ОИ у Лондону 2012. и ЕП у Словенији 2013) и на Светском првенству у Шпанији 2014. освојио сребрну медаљу. До златне, против онаквог америчког тима, није се могло доћи.

До Светског првенства у Кини, најслабији пласман под његовом тренерском руком било је четврто место на Европском првенству 2015. у Француској. На Олимпијским играма у Рију 2016. освојио је сребрну медаљу, прву на највећој светској смотри још од Атланте 1996.

Годину касније, на Европско првенство у Истанбулу одвео је отказима и повредама осакаћену екипу до финала. Многи сматрају да ту утакмицу за трофеј против Словеније није смео да изгуби. Можда и није, али тај пораз, као ни неуспех на Мундобаскету у Кини, не могу да замраче његова селекторска достигнућа.

Прочитајте још ЈА САМ ПРВИ КРИВАЦ, А ОНДА СВИ ЗАЈЕДНО: Ђорђевић преузео одговорност за рану елиминацију из борбе за медаљу на СП (ВИДЕО)

Нема сумње да је рођени такмичар као што је Ђорђевић циљао бар једну златну медаљу и у свом мандату првог тренера националног тима. Није му испуњена жеља да слуша химну Србије као селектор, али увек ће бити један од оних који су највише задужили нашу кошарку. У томе је вероватно шампион.

ДА ДОСТОЈАНСТВЕНО ЗАВРШИМО ТУРНИР
ЂОРЂЕВИЋ верује да ће његови изабраници против Чешке победом да ставе тачку на учешће на Светском купу.
- Утакмица коју треба да завршиимо на прави начин, као против САД, у којој смо одиграли фантастично, концентрисано, водили 40 минута. Тако треба и са Чешком, да завршимо турнир на достојанствен начин, како пристаје правим, озбиљним професионалцима - рекао је Ђорђевић.