ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": КИНА

НАМРГОЂЕНОГ, љутог лица, Александар Ђорђевић изашао је са терена дворане у Донгуану после пораза од Аргентине, првог у четвртфиналима великих такмичења у његовој селекторској каријери. Када су се разишли емотивни мрачни облаци, мирно је образлагао видљиве и неке до сада невидљиве разлоге неуспеха на Светском првенству у Кини.

- Подбацили смо у најважнијој утакмици на Светском првенству. Десило се много неких ствари које су утицале, без обзира на то што смо у трећој четвртини вратили неку стабилност. Мислим да су Аргентинци апсолутно заслужено победници, одиграли су сјајну утакмицу, контролисали игру. Кампацо је потпуно доминирао, његова решења у „пик енд рол“ продорима, такође и у игри један на један, била су стварно феноменална. Са наше стране је било много журбе у одређеним тренуцима, много грешака. Требало је да будемо стрпљивији, са изграђеним шутевима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЈЕЛИЦА СЕ ИЗВИНИО НАВИЈАЧИМА: Нисмо се ментално спремили, убија ме овај пораз

Неко ново светло на четвртфинално потонуће бацио је емотивни говор Немање Бјелице.

- Сада када сам чуо шта је говорио Бјелица, схватам да је било притиска, менталне блокаде за коју смо мислили да не постоји, да смо јака група момака која може све то да издржи. И даље мислим да јесмо. Не треба Бјелица да се осећа кривим, без обзира што су то речи великог спортисте. Као што је и Белинели преузео кривицу за пораз од Шпаније. То раде велики играчи. Ја сам крив на првом месту, па онда сви заједно.

Трагајући за одговорима, вратио се на Копаоник. Базичне припреме пропустили су НБА играчи због ограничења дужине боравка у програму националних тимова.

- Радили су веома добро, али нисмо били од почетка на броју. Оваква такмичења играју се из максимално одрађених базичних припрема, то је оно што те држи читавим током турнира – каже Ђорђевић, не изостављајући ни еуфорију која је пратила репрезентацију. – Сви су писали и причали да смо главни фаворит, да ћемо освојити титулу, што нам није помогло. Напротив. Поносан сам на ове момке, благословен сам тиме што сам им тренер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "ОРЛОВИ" БЕЗ МЕДАЉЕ У КИНИ: Скола и Кампацо зауставили Србију

У анализи утакмице препознаје озбиљнији проблем од очигледно лоше одбране.


- Одбрана је била проблем, али се кошарка пре свега игра сталоженошћу. Било је много нервозе на почетку. Аргентинци су ушли у добар ритам из погођених отворених шутева за три поена, пробијали су нас поред наше клупе два-три пута. То су неке грешке које смо скупо платили. Када талентована екипа као Аргентина уђе у такав ритам, није лако играти. Неке нападачке одлуке су биле погрешне, исхитрене.

Слаже се да је било сувише индивидуалне кошарке.

- Причао сам о томе и после утакмица у којима смо побеђивали. Кошарка мора да се игра на прави начин. На онај који тренирамо. Таленат и индивидуалност су јако битни, то је одлика свих врхунских играча и без тога се не може. Али, у неким ситуацијама требало је да имамо много бољу сарадњу.

Крај сна о медаљи није и крај амбиција нашег националног тима на Мундобаскету.

ФОТО УБОД
Док је селектор Ђорђевић давао изјаве српским медијима после утакмице с Аргентином, тројица редара су морали рукама да подупиру ограду која је раздвајала актере меча од представника седме силе.

- Тешко је, али пред нама су још две утакмице. Треба подићи главу, јер пето место може да одлучује о пласману на Олимпијске игре, што је веома важно. Морамо да се дигнемо кроз тренинг, имаћемо дан дуже за припрему наредне утакмице. Нажалост, ова се није добро завршила за нас, али то је спорт.

ОСЕТИО СЕ ИЗОСТАНАК ТЕА И ГАГИЈА
ЂОРЂЕВИЋ се осврнуо на изостанак Милоша Теодосића и Драгана Милосављевића са Светског првенства у Кини.

- Толико се ствари десило од почетка припрема, од повреда капитена Теодосића и Гагија Милосављевића, који овакве утакмице знају и те како добро да играју. Због тога се можда осетио мањак енергије у неким утакмицама.

ВАСА МИЦИЋ ЗА ДИВЉЕЊЕ
ПРЕ него што је изашао на терен у мечу са Аргентином, српски навијачи скандирали су име Василија Мицића, момка који је у дану када је сазнао за смрт мајке одлучио да остане са репрезентацијом за четвртфиналну утакмицу.

- Желим још једном јавно да се захвалим Васи Мицићу, да пошаљем најискреније саучешће његовој породици – каже селектор Ђорђевић. - Јако му је тешко, скупио је снагу и показао велику храброст. Храброст за дивљење. Сви смо му веома захвални на томе.


Још се не зна да ли ће Васа бити уз другове до краја.

- Видећемо, видећемо... Захвалност и свим људима који су нас бодрили и који ће нас бодрити и даље. То нам много значи. Нажалост, у овом тренутку резултат је изостао. Мислим да знамо како да изађемо из овога, то је сада једини циљ.