ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": КИНА

СУЗЕ Богдана Богдановића натопиле су изгубљено финале Евробаскета пре две године. После пораза од Аргентине у четвртфиналу Светског првенства у Кини, котрљале су се у очима Немање Бјелице. Из њега је покуљао емотивни говор, испрекидан гестикулацијама као да сутра не постоји. 

- Рекао бих толико тога, али ћу се потрудити да скратим. Прво, хоћу да се извиним нашим људима, земљи која је веровала у нас. Имали смо веома добар тим, али знате како је. Можда смо бољи тим од Аргентине, али су нам показали да су желели ову победу више од нас. Нисмо били спремни ментално за утакмицу, посебно ја. Знам да смо тим, али као један од лидера морам да кажем – моја игра је била срање! Начин на који су Аргентинци славили. Сви су плакали. Заслужили су ову победу.

Тражи Бели разлоге пораза не тражећи оправдање.

- Сјајна смо група људи, нисмо изгубили зато што смо арогантни. Само се нисмо спремили ментално за ову утакмицу. Убија ме овај пораз. Много смо рада уложили овог лета. Тешко је, али ово је кошарка. Има и важнијих ствари од ње. Саиграч је ову утакмицу играо, а изгубио је маму.

Огромно разочарење исијавало је из сваке његове речи. Није их бирао.

- Је..но смо добра група људи. Желели смо да освојимо титулу, али смо пробали на погрешан начин. Годинама смо фаворити. Можда наша група није била довољно чврста. Изгледали смо лоше на терену, али нисмо никога потценили. Имали смо лош дан и сада морамо да се спремимо за наредне утакмице. Знамо како да се изборимо са притиском, зато не причам о еуфорији која се створила.


Неуспехе увек прате гласине о несугласицама унутар тима. Бјелица жели да предупреди трачеве.

- Нисмо имали никакве проблеме међусобно, можда је то некоме тако изгледало. Отишли смо на ово Светско првенство као тим, морамо и да се вратимо као тим. Ово боли све, мене, моје саиграче, навијаче. Ово је такмичење које не смеш да потцениш, требало је да победимо Шпанце и одемо на Пољаке.

Понављаће се питање зашто се тим сломио у две најважније утакмице на шампионату.

- Имали смо сувише лаке противнике на почетку. Не тражим изговор, али је суђење било лоше од почетка првенства. Не само за нас, већ за све. Ипак, ово је искључиво наша кривица. Ми лидери екипе морамо мало да се запитамо. Сви хоћемо да победимо. Имамо велико срце, борбени смо, дизали смо се, враћали, али смо опет грешили.

Монолог на ивици суза завршио је овом поруком:


- Морамо да завршимо првенство на најбољи могући начин. Јер ми смо сви добри момци, нисмо бахати, нисмо кабадахије. Знам да је наш народ сада несрећан, фрустриран. Наш народ је добар. Знам да су очекивали злато, ми смо стварно веровали у то. Али, после овакве игре нисмо га заслужили.