ИНТЕГРАЦИЈА хрватске Цедевите и словеначке Олимпије у један клуб званично је потврђена на данашњој конференцији за медије у Љубљани. Седиште нове кошаркашке творевине биће у словеначкој престоници, тим ће се наредне сезоне такмичити у АБА лиги и Еврокупу, али не и у првом делу шампионата Словеније.


- Први пут у Европи спајају се два професионална клуба из различитих држава - каже председник Цедевите Емил Тедески. - То још нико није направио у било ком спорту, због чега сам неизмерно поносан и узбуђен. Ово није долазак великог спонзора у КК Олимпија, ово није одлазак капитала из једне државе у другу, ово је равноправно спајање два клуба који имају своје "ја", своје структуре, навијаче, играче, тренере, менаџмент. То спајање једнаких је ново у спорту, у бизнису постоји. Постоји и у спорту у оквиру једне државе. Нормално је да ће бити препрека и погрешних интерпретација.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цедевита се сели из Хрватске


Једна од дилема је да ли постоје препреке за такмичење у АБА лиги, из које је Олимпија испала као словеначки представник.


- АБА је лига у којој су власници клубови и немамо никаквих ограничења у овом пројекту. Не видимо ниједан проблем у овом спајању. Чланство у АБА лиги није чланство држава, већ чланство клубова - истиче Тедески.


У Хрватској се говори да Цедевита овим потезом издаје национални кошаркашки интерес.


- У Љубљани имамо сјајне услове, постоји велики интерес за кошарку, јер је Словенија првак Европе. За нас је спајање два клуба толико логично да се све примедбе о издајама националних интереса чине смешнима. Ту нико не броји крвна зрнца, све се ради у сврху забаве, желимо да славимо победе и будемо велики у поразима - констатује Тедески.


НОВОСЕЛ: НЕОЗБИЉАН ПОТЕЗ

ОДЛУКУ Цедевите да клуб пресели у Словенију коментарисао је и легендарни хрватски тренер Мирко Новосел.

- Спортски гледано, то је неозбиљан потез. Зна ли он колико мало људи гледа Олимпијине утакмице? Али, наша кошарка тиме ништа не губи. Напротив, сада се може створити равноправност клубова, при чему ХКС треба да повуче неке одлучније потезе као што је забрана играња странцима. Цедевита није била доминантна због стручног рада, већ због новца.