ПОСЛЕ шесточасовног заседања Скупштине АБА лиге у Бањалуци, јасно је да неће бити повећања броја учесника од наредне сезоне. На захтеве Олимпијакоса, Панатинаикоса и израелске Херцлије да се укључе у регионално такмичење, тим клубовима затражене су дозволе њихових националних федерација.

У пракси, то значи подизање рампе за учешће Олимпијакоса, јер је извесно да грчка федерација неће одобрити Пирејцима укључење у друго такмичење после одлуке да их избаци у другу лигу због одустајања од плеј-офа домаћег шампионата. Панатинаикос је поднео захтев за придруживање АБА лиги као пошалицу на рачун свог атинског ривала, док се интересовање Херцлије као последње екипе у израелском првенству свакако не поклапа са интересом јадранске кошарке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СМИРИВАЊЕ ИЛИ НОВИ ЗЕМЉОТРЕС: АБА лига о Звезди, Будућности, Олимпијакосу

Против проширења био је и Kошаркашки савез Србије као потписник уговора о оснивању АБА лиге.

-KСС је изричит у томе да проширење са 12 на 14 клубова у АБА лиги није у интересу кошарке у Србији, јер би домаћа лига изгубила на значају, а програм националног тима био доведен у питање – стоји у документу који је KСС послао српским представницима у АБА лиги уочи скупштинског заседања у Бањалуци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВЕЗДА И БУДУЋНОСТ ВАН СВОЈИХ ДРЖАВА: Декларација Цедевите о финалистима АБА лиге

Kлубови су одлучили да је потребно изменити постојећа нормативна акта са циљем превенције дешавања виђених у финалној плеј-оф серији Црвене звезде и Будућности. Није усвојен предлог Цедевите да се убудуће мечеви ових клубова играју у другим државама без публике, као ни противправна иницијатива Подгоричана да се поништи финална серија због инцидената у петом мечу у Београду.

Уследиће и промене у менаџменту АБА лиге, с обзиром на то да није продужем мандат директору Kрешимиру Новоселу и спортском директору Жарку Чабаркапи.