ОСВАЈАЊЕМ Купа Радивоја Кораћа који се другу сезону заредом, за време мандата Остоје Мијаиловића нашао у трофејној сали Партизана, и пласманом у полуфинале АБА лиге, црно-бели су испунили два пролазна циља у актуелној сезони, зацртана прошле јесени. Трећи је подизање пехара Кошаркашке лиге Србије, која је од прошлог понедељка ушла у завршну фазу звану Суперлига.

- Сигурно је да желимо да пехар намењен шампиону националног првенства вратимо у наше руке - не бежи Мијаиловић, на почетку разговора, за "Новости", од циља коме не стреми само Партизан. - Знамо да ће бити тешко. Али, борићемо се, као до сада, у свим такмичењима.

Чињеница да титула националног шампиона не отвара врата неког великог међународног такмичења, нимало не умањује жељу Партизана да поврати кошаркашку владавину у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАРИНИКОВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Вујошевић ми је дао све

ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ ЗА ОЛИМПИЈАКОС ОЛИМПИЈАКОС је већ упутио захтев за прикључењем АБА лиги... - И Олимпијакос и Панатинаикос су нам се обратили. Имао сам разговор са генералним менаџером Олимпијакоса који је изнео намере. Сигурно да би са уласком пирејског клуба добили на пољу маркетинга, вероватно негде и изгубили. Један од минимум услова је да Олимпијакос, ако се определимо, учествује најмање три године. Треба нам свима, клубовима власницима АБА лиге да размислимо и донесемо јединствен став, али важно је да превлада интерес регионалне кошарке.

- Ако погледате грбове бројних европских великана, међу којима је и Партизан, видећете да из њих исијавају звездице које означавају јубиларне бројеве националних титула, што довољно говори о исконској вредности домаћих шампионата, без обзира на то што у већини тих државних пехара нема улазнице за Евролигу. С тога је и такмичење за овај трофеј важно.

Ништа мање важно за Партизан у претходном периоду, осим борби за трофеје, била је и борба за финансијску стабилизацију клуба о којој се мање пише и прича...

- Током ове сезоне вратили смо око милион евра дуга. Да смо тај новац преусмерили на играчки кадар, вероватно бисмо можда остварили бољи резултат на неким кошаркашким пољима. Кажем вероватно, јер у спорту је тешко причати унапред. Међутим, ја као председник и моји сарадници, нисмо желели да по сваку цену кренемо у нападе трофеја, без икакве материјалне одговорности, већ смо се трудили да што је могуће боље ускладимо амбиције клуба какав је Партизан, а оне нису мале, затим жеље наше бројне и верне армије навијача, са финансијским могућностима. Мислим да смо успели. Можда се неко неће сложити са мном, али подсетићу вас да смо за само двадесетак месеци, од када смо дошли, клуб склонили далеко од ивице амбиса на којој је стајао и усмерили га на пут којим треба да иде. Нама је била важнија будућност постојања Партизана него резултати у годину, две. Следеће године ћемо имати мањи финансијски притисак, па тај део буџета ћемо усмерити ка играчком кадру и наставку повећања услова за освајање АБА лиге и уласка у Евролигу који су неки од наших крајњих циљева. Не може се ништа преко ноћи. Наравно, ако не ризикујете, не можете да добијете. Али, ништа мање је важно да унапред знате како да санирате последице уколико не остварите циљ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЧОВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Мама ме је одговарала од Звезде

Као озбиљан привредник Мијаиловић не гледа само краткорочно, већ поглед усмерава и ка дугорочним циљевима, за чије остварење је неопходна квалитетна база домаћих играча.

ЧЕСТИТКЕ ЗВЕЗДИ, ПРИЧА НА СКУПШТИНИ НЕДАВНО је завршена АБА лига чија је финална серија донела много тога кошаркашки лепог, али много ружних сцена... - Прво, желео бих да честитам играчима и стручном штабу Црвене звезде на заслужено освојеној титули. Друго, не бих да се бавим догађајима ван терена, јер не желим да било шта буде протумачено на погрешан начин, што би могло да донесе штете АБА лиги. Имамо место где ћемо моћи отворено да дискутујемо, а то је Скупштина АБА лиге, да једни друге погледамо у очи, кажемо шта мислимо. То је, по мени једини исправан начин, не само да изађемо из ове турбулентне ситуације, већ да кренемо узлазном линијом.

- Знате, после оне тројке Нолана Смита, клуб је изгубио корак с временом, кренуо је да клизи низбрдо, почео је да се осипа, деца нису желела да долазе у Партизан. Ипак, сели смо, разговарали, пре свега омогућили одличне услове деци, што показује и тренд доласка, односно повратка талентованих клинаца у Партизан, њих преко 40.

Црно-бели не желе да стану само на ангажовању талентоване деце, већ ће се трудити и да им обезбеде, уз врхунске услове, адекватну шансу у најквалитетнијим такмичењима, а једна од њих је и дошколовавање играњем на двојну лиценцу.

- У процедури је да се број играча са двојном лиценцом (тренутно су двојица) повећа. Надам се позитивном договору КСС, јер је то у интересу не само Партизана, већ српске кошарке уопште, да се развијају наша деца, а да се дефицитарна места попуне квалитетним иностраним играчима. Ми, када кажем ми, мислим на све клубове, не само Партизан, морамо да размишљамо и о националним интересима. Јер, свима нама је стало да Србија као једна од најзначајнијих кошаркашких земаља на планети, остане у врху. А наш допринос томе, као клубова, јесте да максимално омогућимо нашој деци да се развију.

Извесно време се прича да би Партизан могао ускоро да крене у изградњу сопственог тренажног центра.

- Имамо неколико опција, да ли да кренемо, што би се рекло у "гринфилд" инвестицију или преуређењем неког постојећег објекта. Видећемо у скорије време која је најбоља опција и донети коначан одговор.

Црно-бели са Купом Кораћа освојеним ове године Фото Н. Параушић

Помоћ државе, не само Партизану, већ и осталим значајним чиниоцима у српском клупском спорту често је била погрешно, па и злонамерно тумачена.

- С једне стране, ако вам неко помогне, не можете, нити је коректно, да сакријете истину. С друге, Партизан је клуб од националног значаја, који не гради само клупски имиџ, већ и имиџ Србије. Зато је јако битно да људи то разумеју на прави начин. Када кажемо да нам држава помаже, људи априори створе вуртуелну слику о неким коферима новца. А заправо, није тако. О сваком динару водимо рачуна, усмеравамо га тамо где треба. На крају, понекад је и само усмена подршка, или разумевање, заправо велика помоћ...

Претходних дана много се писало и причало о могућој вајлд карти Евролиге...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СВИ ПРОТИВ ЗВЕЗДЕ: "Вечити" ривали главни фаворити за трофеј у Суперлиги

- Партизан је велики европски бренд који је скоро деценију и по константно био члан Евролиге. Био је учесник четири фајнал-фора, шампион Европе. У нашем кошаркашком дворишту је израсло много великих играча... Због свега тога не чуди велико интересовање јавности не само у Србији, да ли бисмо могли да добијемо вајлд кард. Наравно да и ми имамо жељу и циљ да се вратимо у Евролигу, о чему сам већ причао. Али, било какви натписи у медијима, ма колико били добронамерни, не доприносе нам. Зато бих замолио све да само мало спусте лопту. Знате да смо увек, ја, али и сви у клубу, били отворени и директни.