Светски куп, један циљ - медаља. Тим речима Александар Ђорђевић свима ставља до знања шта је главни мотив репрезентације Србије на предстојећем такмичењу у Кини.


Од доласка Ђорђевића на клупу “Орлова”, Србија се окитила сребрном медаљом на Светском првенству 2014. године, а три године касније постала је и вицешампион Европе. На Олимпијским играма у Бразилу, кошаркаши Србије поново су се нашли у финалу, али су поражени од Сједињених Америчких Држава, те су још једном дошли до сребрне медаље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија се против Литваније припрема за Мундобаскет


Ношени добрим резултатима последњих година, српски кошаркаши ће, према речима селектора, имати само један циљ на предстојећем шампионату.


- Поштујемо апсолутно сваког противника, али желимо да победимо у свакој утакмици. Жреб не мења наше планове, ни наш циљ, а циљ је увек исти – да се освоји медаља. Србија је земља која увек иде на медаљу, не кажем да ћемо се увек наћи на подијуму, али морамо да тежимо ка томе – рекао је Ђорђевић.


Српски кошаркаши наћи ће се у Групи Д, у којој ће играти против Анголе, Италије и Филипина. Бивши шампион Светског купа са Југославијом, изнео је своје мишљење о противницима у групној фази првенства.


- Италија је тим са традицијом, са жељом да докаже своју снагу. Ангола је јак спортски тим, гладан успеха ма међународној сцени. Они су доминантни у Африци већ неколико година, а Филипини су земља са највећом страшћу за кошарком. Пуни су изненађења и имају неке НБА играче.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЗНАТ РАСПОРЕД ГРУПНЕ ФАЗЕ МУНДОБАСКЕТА: "Орлови" крећу од Анголе


Током квалификација за Светско првенство, Ђорђевић није могао да рачуна на све играче, али му сада неће бити лако да изабере најбољих 12.


- Као селектор, имам обавезу да ставим на списак наше најбоље играче, оне који су у најбољој форми, али и оне који због свог понашања заслужују да се нађу на списку. После тога, листа постаје краћа и онда су играчи ти који одлучују хоће ли играти или неће. Као што сам већ рекао, повреда је једини разлог који прихватам за неиграње.


Ђорђевић је током своје играчке каријере остварио велике успехе са репрезентацијом, освојио је три Европска првенства, као и сребрну олимпијску медаљу, те је нагласио посебан значај репрезентативног дреса.


- Овај дрес не толерише грешке. Наша одговорност је десет пута већа него код других. Они који прихвате дрес репрезентације, прихвате и неписана правила, спортску етику и културу која, по мом мишљењу, воде до успеха.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђорђевић представљен у Виртусу: О циљевима, Михајловићу, Даниловићу...


Селектор је додао и да је ово прилика да се постигне спортска величина, а не само резултат.


- Није битно само да дођете до медаље, до првог места... Битно је да постигнете спортску величину, која ће бити препозната од стране ваших саиграча, али и ривала. То је свима јасно од првог дана када смо се окупили. То је моја мисија, мој пут и водим се тиме уз немерљиву помоћ својих сарадника – завршио је Ђорђевић.