УСПОНИ, падови, неуигране поставе, изгубљене лопте, промашаји, кризни моменти, проблеми са састављањем екипе, изненађујући порази, убедљиве победе, опуштање. Баш све што се дешавало од 24. новембра 2017. када је Србија отворила први "прозор" квалификација против Аустрије (85:64), па до шокантног пораза пре два дана од Естоније у Талину (70:71), може да се архивира, јер се судбина нашег тима свела на само један, последњи меч.


Тријумф у дуелу са Израелом (недеља, 16.00, "Пионир") доноси "орловима" сигуран пласман на Светски куп, док би у случају пораза (мање од 22 разлике) за пролаз чекали победу Грузије против Естоније (16.00).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КАЛКУЛАЦИЈЕ СРБИЈЕ ЗА ПЛАСМАН НА СВЕТСКИ КУП: И пораз води у Кину


ЧЕКАЈУ СЕ ЕВРОЛИГАШИ ОДЛУЧУЈУЋИ дуел Србија би могла да одигра са евролигашким појачањима. На ширем списку за овај "прозор" налазе се Василије Мицић, Владимир Лучић и Никола Милутинов, али дозволе њихових клубова се и даље чекају. Познато је да је центар Олимпијакоса добио два дана паузе и стигао у Београд, али се не зна да ли то значи и позитиван сигнал клуба из Пиреја. Управо је Васа (заједно са Јовићем) у претходном "прозору" сјајним издањем показао колики значај евролигаши имају за нашу репрезентацију.

Компликован расплет, у ком се све решава у фото-финишу, нико није прижељкивао. Србија је у квалификације ушла као олимпијски, светски и европски вицешампион, али сам тај епитет јој није помогао да резервише карту за Кину (31. август - 15. септембар) много пре последњег кола. Снагу и квалитет, али и карактер и смиреност, мораће да докаже на последњем степенику, ако жели да прође кроз циљ.


- Искрено, нисам очекивао да буде толико компликовано, али опет тешко је играти у оваквим условима и систему такмичења - прича, за "Новости", Драган Милосављевић, један од ретких који нису заказали на гостовању у Естонији (16п, 4ск). - И неке од најквалитетнијих репрезентација су, такође, веома оштећене због оваквог начина играња у квалификацијама.


Ас шпанске Уникахе је покушао дан после неискоришћене прве меч-лопте да објасни шта се десило у Талину.


- Естонци су били растерећени, док смо ми били под притиском. Лоше смо одиграли у кључним моментима меча, и у одбрани и у нападу. Имали смо проблема са дефанзивним скоком у већем делу сусрета. Можда је до проблема дошло и због раног уласка наших центара у проблем са личним грешкама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђорђевић: Понекад је потребна и срећа, видећемо ко ће нам се придружити против Израела


У мислима више нема места за пропуштене шансе против Естонаца. Све карте наш тим мора да баци на терен против ривала који им је већ нанео један пораз у квалификацијама.


- Није тешко уздигнути се после оваквог пораза, због тежине утакмице која је испред нас. Једноставно, више не размишљамо о прошлој, нити о свим претходним утакмицама јер је најважнија ова последња са Израелцима. Сигурно да ће се играти као да је неко финале. Домаћи терен нам много значи и надам се да ће нам публика помоћи - закључио је Милосављевић, који је као један од најискуснијих у тиму свестан колико доноси победа против Израела, а колико може пораз да однесе.


У сваком случају, играчи земље са огромном кошаркашком традицијом сигурно не желе Светски куп да гледају само преко ТВ екрана. Најбољи сценарио је да добију Израел и да у победничком расположењу отворе врата Кине, а не да се ослањају на друге и ослушкују резултат меча Грузија - Естонија. Навијачи ће вероватно, као и у прошлости, препознати битан моменат, а на кошаркашима је да покажу од чега су саткани.