Белгијске власти ухапсиле су девет особа у вези с великим финансијским преварама и истрагом о намештању фудбалских утакмициа.

Три дана после операције у девет белгијских клубова и претреса у седам држава, поднете су оптужбе за припадање криминалној организацији, намештање утакмица, прање новца и корупцију, рекла је портпаролка федералног тужилаштва Венке Роген.

Међу приведенима су три менаџера и један судија из највише лиге, пренео је Асошиејтед прес.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТАЈНЕ СКРИВЕНЕ У СЕФУ: У породичном дому Вељковића у Нишу полиција пронашла око 110.000 евра

Тужиоци су навели да се оптужбе за намештање мечева тичу борбе за опстанак у елитној лиги прошле сезоне и да не обухватају велике клубове.

Због масовности скандала, белгијска друга лига одлучила је да се овог викенда не играју утакмице. У првој лиги нема утакмица због паузе за репрезентативни фудбал.

Истрага финансијских малверзација је усредсређена на двојицу менаџера који су имали контакте с многима из водећих белгијских клубова, укључујући Андерлехт, Бриж и Стандард Лијеж. Оптужбе против њих се односе на утају пореза и илегално лично богаћење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АФЕРА У БЕЛГИЈИ: Тренери и агенти на саслушању

Тренер белгијског шампиона, Брижа, Хрват Иван Леко саслушан је јуче, заједно с менаџерима Дејаном Вељковићем из Србије и Белгијанцем Мођијем Бајатом.

Полиција је ретходдно спровела велику рацију у градовима широм Европе. Како је наведено, 44 рације су обављене у Белгији, а 13 у Француској, Луксембургу, Србији, Црној Гори, Македонији и на Кипру.

Српско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је у среду да је на шест локација у Београду и Нишу полиција запленила 800.000 евра за које се сумња да потичу од прања новца из малверзација при трансферу фудбалера у Белгији.