Хрватски кошаркаш Анте Томић постао је данас први страни капитен у 92 године дугој историји Барселоне.

- Ово је част, јако сам поносан. Велика је ово одговорност, посебно након одласка Навара. Бити капитен Барселоне је заиста невероватно - рекао је 31-годишњи Томић након именовања, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАВАРО У СУЗАМА НА ОПРОШТАЈУ: Неке ствари су могле другачије да буду урађене

Томић је у тој улози заменио 38-годишњег Хуана Карлоса Навара који се опростио од играња након што клуб више није рачунао на њега. Наваро је за Барселону играо готово 20 година, а Томић му је прошле сезоне био заменик.

- Он је прошле сезоне био заменик капитена, па смо његовим именовањем добили континуитет што је битно за екипу - рекао је тренер Барселоне Светислав Пешић.

Томићев заменик биће 25-годишњи Пјер Ориола.

Кошаркашка селекција Барселоне, основана 1926. године, никада није имала странца за капитена за разлику од фудбалске и рукометне екипе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Барселона повлачи Наварову "једанаестицу"

Анте Томић је у Барселону стигао 2012. године из Реал Мадрида.

Он је са 455 наступа постао странац с највише утакмица за тај клуб. Иза њега су бивши клупски играчи Словенац Еразем Лорбек са 341 утакмицом и Италијан Ђанлука Базиле са 329 наступа.

Томић је до сада с Барселоном освојио једну титулу у Шпанији (2014), два купа (2013. и 2018), као и један шпански Суперкуп (2015). Освојио је, такође, и шест каталонских лига од 2012. до 2017. године.