ПОЧЕТАК, средину, можда и крај трофејне каријере 34-годишњег грчког аса Стратоса Перпероглуа, обележили су српски тренери. У млађим категоријама клуба из Кавале чувени Пироћанац Бранимир Илић - Тајлер, најзрелије кошаркашко доба Жељко Обрадовић у Панатинаикосу и Душан Ивковић у Ефесу.

Позив новог стратега Црвене звезде Милана Томића прихватио је без тренутка двоумљења. Разлог је једноставан - где су српски тренери ту је и борба за титуле, а то је оно што га покреће од првог додира са нашом кошаркашком школом у клиначким данима.

- Мог првог тренера нисам видео од 14. године. Учио ме је основама игре, заиста ми је много помогао на почетку каријере - прича троструки освајач Евролиге за "Новости". - Српска школа кошарке је најуспешнија у Европи. Благословен сам тиме што сам у каријери имао прилику да радим са великим српским тренерима.

Са Томићем је већ сарађивао током две сезоне у Олимпијакосу.

- Први разговор о мом доласку овде водили смо прошлог лета, када је постојала могућност да постане тренер Црвене звезде. Питао ме је да ли бих играо за Звезду. Рекао сам: "Наравно, то је велики клуб". Желим да му помогнем искуством да ова млада и талентована екипа што брже прође период транзиције.

Претходну сезону провео је у Хапоелу из Јерусалима, који је желео да га задржи, али...

Прочитајте још Јанковић може да иде из Звезде за 150.000 евра

- Хтео сам да размотрим све опције. Било ми је одлично у Јерусалиму, али сам желео нешто другачије.

Желео је да поново осети кошаркашку страст на сваком кораку и тензију утакмица за трофеје.

БИЋЕ ТОМИЋ УСПЕШАНПЕРПЕРОГЛУ не сумња да ће Милан Томић, који је десет година у Олимпијакосу асистирао у стручном штабу, имати успешну каријеру на месту првог тренера.
- Мислим да је већ неколико година био спреман да буде главни тренер. Делује смирено, са много самопоуздања. Не могу да кажем колико ће бити успешан, али сам веома оптимистичан по питању његове тренерске каријере.

- Срби обожавају кошарку, довољно је да прошетате улицама да бисте то осетили. Умногоме ме подсећа на Грчку. Желим да наставим да побеђујем, то је моја страст. После хода силазном путањом у протеклих пар година, желим да завршим каријеру на победнички начин. Било би сјајно имати успешну сезону са клубом велике традиције какав је Звезда.

За наредну сезону предвиђа се права драма у борби за шампионски прстен АБА лиге. Не постоје боље околности за неког рођеног у граду са именом Драма.

- Биће то веома јако такмичење: Цедевита, Будућност, Партизан... То је добро и за лигу и за нас, јер ћемо сваке недеље имати прилику да играмо добре утакмице. Титула доноси улазак у Евролигу, што је сјајна мотивација за све тимове, велика награда и одређује да ли сте имали успешну сезону.

Прочитајте још Томић: Звезда по мојој жељи!

Каже да није било велике драме када је прешао из Панатинаикоса у Олимпијакос, што је за сваког играча драматична одлука.

- Нису ми се дешавале непријатне ситуације на улици или тако нешто. У то време Олимпијакос је био мој једини избор. Није било лако, али сам заиста уживао у сезонама проведеним у Пиреју.

Питамо да ли то значи да би једног дана играо и у Партизану...

- Не верујем, имам 34 године и овде сам у Звезди. Мислим да је то - то.

ЛИЧНА КАРТА

РОЂЕН: Рођен 7. августа у Драми
ПОЗИЦИЈА: крило
ВИСИНА: 203 цм
ТЕЖИНА: 104 кг
КЛУБОВИ: Илисијакос (2002-2004), Паниониос (2004-2007), Панатинаикос (2007-2012), Олимпијакос (2012-2014), Ефес (2014/2015), Барселона (2015-2017), Хапоел Јерусалим (2017/2018), Црвена звезда (2018-)
ТРОФЕЈИ: Евролига 2009, 2011. и 2013, грчка лига 2008-2011, грчки куп 2008, 2009. и 2012, ФИБА интерконтинентални куп 2013, турски куп 2015, шпански суперкуп 2015.