БЕОГРАДСКА дворана "Пионир", најкасније за месец дана, понеће име професора Александра Николића, апостола југословенске кошарке. Иницијативу да "храм баскета" буде назван по једном од највећих тренера у историји европске кошарке покренуо је његов ученик Божидар Маљковић, који је потврдио да му је премијер Србије Александар Вучић обећао да ће та идеја бити спроведена у дело.

- Овим чином премијер Вучић исправља историјску неправду, а Београду се додељује место чије ће име знати људи широм света и пре него што до хале дођу - каже Маљковић, напомињући да је његова мисија више пута завршавала на маргинама интересовања надлежних за та питања. - После 16 година, имао сам прилику да у спортском и искреном разговору убедим надлежне да прихвате мој предизборни програм. Мој "коалициони партнер" Александар Вучић, на састанку коме је присуствовао његов сарадник Горан Весић, прихватио је тај предлог и дао ми чврсто уверење да ће хала "Пионир" убудуће носити име Александра Николића.

Кћерка легендарног професора Николића Дубравка Ракочевић каже за "Новости" да ће у име породице упутити писмо захвалности премијеру Вучићу.

- Није то идолопоклонство, нити има било какве везе са политичким опредељењем. Мило ми је у срцу што ће та иницијатива, за коју знам од прошле јесени, бити реализована. То је омаж мом оцу, као што ми је веома драго што је "Хала спортова" названа по Ранку Жеравици.

Чувени профа, кога су многи звали оцем југословенске кошарке, са репрезентацијом је у првом селекторском мандату (1951-1965) освојио две сребрне и једну бронзану медаљу на европским првенствима, као и бронзану на светском шампионату 1963. Током четири године на клупи италијанског Ињиса, по три пута је био национални првак, победник купа и шампион Европе, због чега су га многи проглашавали најбољим тимом у историји европске кошарке.

На место селектора Југославије вратио се 1976. и у наредне две године освојио златне медаље на европском и светском првенству. Члан ФИБА куће славних преминуо је у Београду 12. марта 2000. у 75. години.

ВЕСИЋ: ОДЛУКА ВЕОМА БРЗО

- СКУПШТИНА Града ће на основу молбе премијера Вучића, да размотри иницијативу да хала "Пионир" добије име по професору Александру Николићу, оцу српске кошарке, и донети веома брзо одлуку. Верујем да ће се и СРЦ "Ташмајдан" у најкраћем року сложити са предлогом. Захвални смо премијеру Вучићу и нашем прослављеном тренеру Божидару Маљковићу на овој иницијативи - каже за "Новости" Горан Весић, градски менаџер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Паркер још увек размишља, Каират га чека

Нови закон о спорту промениће у великој мери статус спортиста у Србији: Фудбалер је постао радник

Партизан коначно купио играче

Звезди од "орлића" 11 (и по) милиона евра

Лалатовић о новом тиму Војводине: Нема замене за Иванића

Напад на Звезду и "Жућка"